Recensie | Kiera Cass – De Selectie II: De Elite

9200000026586179In De Elite zijn er van de 35 meisjes die opgingen voor de hoogste prijs: een huwelijk met prins Maxon nog maar zes meisjes over. Alles wijst erop dat America de favoriet van de prins is. Maar Mer twijfelt of ze geschikt zal zijn voor de kroon. En eerlijk gezegd twijfelt ze ook over Maxon: is hij alles wat hij zegt te zijn? Het ene moment is ze ervan overtuigd dat ze zijn liefde wil winnen en het land kan helpen als ze eenmaal koningin is. Maar er zijn zoveel geheimen, zoveel vragen waarop ze nog geen antwoord heeft, dat elke gebeurtenis haar overtuiging op zijn kop zet. En dan is Aspen er ook nog. Haar wacht, haar jeugdliefde. Mers liefde voor Aspen laat zich niet zo makkelijk aan de kant zetten. Terwijl America de harten van het volk en haar dienstmeisjes wint twijfelt, twijfelt en twijfelt ze. En zijn er nog vijf meisjes die niets liever willen dan winnen. Laat America haar kans om te kiezen aan zich voorbij laat gaan?

Kiera Cass trapt niet in de valkuil van de eeuwige herhaling. Ze vat het verhaal nergens opnieuw voor haar lezers samen, maar verstrekt subtiel de details die nodig zijn om het tweede deel goed te kunnen begrijpen. De nadruk in deze episode erg ligt op de keuze die America moet maken: kiest ze Aspen, die altijd haar vriend is geweest, betrouwbaar is en die dezelfde mening over politiek heeft als zij? Of kiest ze Maxon, die haar alles kan en wil geven en op zijn eigen manier dingen wil veranderen, maar nu eenmaal altijd prins geweest is en niets lijkt te begrijpen van de akeligheden waar het kastenstelsel toe leidt?
Op deze manier geeft Cass subtiel haar blik op de bijzondere wereld die is ontstaan nadat China de Verenigde Staten overnam en er een kastenstelsel werd ingevoerd. America ziet niets in dat kastenstelsel en haalt zich daarmee de woede van de koning op de hals.
Hier en daar wordt dat hele spel van ‘ik vind hem leuk, o nee, nee toch niet’ wat langdradig en vermoeiend. Gelukkig lukt het Cass toch om de spanning dusdanig op te voeren, dat je als een speer doorleest en na het lezen van deel twee niet kan wachten op deel drie. De prachtige omgeving en de bijzonder leuke wedstrijdopdrachten die de meisjes moeten uitvoeren, zorgen ervoor dat het verhaal niet te zwaar wordt.

Maar wat de Selectie-reeks vooral laat uitstijgen boven wat ‘zomaar weer een dystopische Young Adult-roman’, is het taalgebruik van schrijfster Kiera Cass. Ondanks de wat matte vertaling door Hanneke van Soest, die wat van die statige sprankeling verloren laat gaan, blijft het de eigen stem van hoofdrolspeelster America die het verhaal qua sfeer echt in de toekomst en in een andere werkelijkheid zet.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-4
Titel: De Selectie II: De Elite
Auteur: Kiera Cass
Pagina’s: 256
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90003-3836-8
Uitgeverij: Uniebook – van Goor
Boek prijs: € 15,00
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment