Recensie | Kelly van der Laan – Stof & Schitteringen

9200000026848224De Lentagon is een kristallen bol die getalenteerde magiegebruikers de mogelijkheid geeft om hun krachten vele malen te versterken. Het instrument is uitgevonden door de familie Lentan, en heeft die familie ook direct uit elkaar gerukt: bij een explosie kwamen vader en moeder om en werd een stadsdeel in de as gelegd. Jaren later sluit zoon Seamon zich aan bij een groepering van radicalen en steelt de Lentagon terug van de Parsiaanse overheid. Zus Sirka gaat achter haar broer aan om de bol terug te halen: Seamon belandt in de gevangenis en Sirka en de Lentagon verdwijnen.

Joy Harting probeert zich zo ver mogelijk van politiek te houden, met name omdat haar vader hoog in de Parsiaanse partijtop zit. Ze is weggelopen van huis en krijgt een lift langs de snelweg van Valeria de la Meray. Zij is een bommenexpert met een geschiedenis in het leger – een verleden waar ze ook graag mee zou willen breken. Met iedere millometer die de twee dames – en later een derde verstekeling – met hun roadtrip afleggen, komen ze echter dichter bij de moeilijkheden die ze proberen te ontvluchten.

De wereld van Parsia en de omringende gebieden verschilt qua structuur en inrichting niet zoveel van onze eigen wereld: je communiceert per com, je reist per auto over de snelweg (tenzij je per poortstation reist), de politiek is niet te vertrouwen en als jong mens is het belangrijkste dat je kunt bereiken vrijheid van de ouderlijke macht. Veel moeite kost het niet om je in te leven in de wereld van Stof & Schitteringen, en wat er daadwerkelijk uitgelegd moet worden – hoe werkt magie? Welke oorlog heeft zich voorgedaan dat er nog regelmatig compressiebommen ontmantelt moeten worden? – wordt je als lezer tussen de bedrijven door ook prima duidelijk gemaakt. En dat is maar goed ook, want het boek davert voort met een zodanig moordend tempo dat er geen tijd is om aantekeningen te maken. Kelly van der Laan hanteert een ongecompliceerde stijl en maakt geen woorden vuil aan wat er niet toe doet.

Vanaf de eerste pagina’s schiet het verhaal in de actie en eigenlijk biedt het de lezer daarna amper een moment rust. Iedere keer als de personages denken een bestemming bereikt te hebben, doet zich een wending voort die hen weer doet opschrikken en de spullen doet pakken. Die wendingen komen nooit uit de lucht vallen: de personages raken om volkomen begrijpelijke redenen in de problemen door hun verleden of hun talenten.
Joy maakt een aantal onverstandige beslissingen – diverse keren krijgt ze de kans om uit de roadtrip te stappen en terug te gaan naar huis. Dat ze die kansen niet grijpt (of kan grijpen), wordt zodanig gemotiveerd vanuit de omstandigheden of vanuit haar karakter dat je je als lezer nooit hoeft te ergeren: je begrijpt haar irrationele liefde voor hun aantrekkelijke derde passagier, haar tegendraadsheid wat haar vader betreft, haar loyaliteit aan haar nieuwe vrienden. Dat Joy in vele opzichten imperfect is, met name vergeleken met haar superieure lotgenoten, maakt haar een des te prettiger personage om mee te reizen. Je hoeft haar niet aardig te vinden – en dat is een pluspunt.

Stof & Schitteringen combineert enkele sterke personages met een goed uitgewerkte wereld en een voortsnellend plot. Een boek dat je met tollend hoofd achterlaat.
(Rianne Werring)

Untitled-5
Titel: Stof & Schitteringen
Auteur: Kelly van der Laan
316 pagina’s
Leeftijd: 13+
ISBN: 978-94907-6757-0
Uitgever: Zilverbron
Boek prijs: € 18.95
Eboek prijs: €-

Leave a Comment