Recensie | Kelley Armstrong – Roeping

9200000009921806Roeping, het tweede deel in de Darkness Rising serie, begint waar het eerste deel (Samenzwering) ophield. Maya en haar vrienden bevinden zich in een helikopter en worden geplaagd door een prangende vraag: ‘Zijn dit onze redders? Of zijn dit onze vijanden?’ Dat het voor Maya en haar vrienden nog niet duidelijk is waarom ze opgejaagd worden, maakt de paniek alleen maar groter. En in die paniek gebeurt iets vreselijks. En uiteindelijk storten ze nog neer ook.

Vanaf dat moment start een kat en muis spel tussen Maya en haar vrienden en de medewerkers van het geheimzinnige bedrijf dat uit is op de speciale gaven van Maya. Geleidelijk aan blijkt dat niet alleen Maya speciale gaven heeft, maar ook haar vrienden zijn behept met verschillende bovennatuurlijke krachten. Ze beseffen dat er maar één ding opzit: een van hen moet ontsnappen aan de achtervolgers en hulp halen. Maar waar, hoe en bij wie? Dat is een vraag die niet zo makkelijk beantwoord kan worden.

Het was een prettige verrassing dat Kelley Armstrong met het eerst deel van de Darkness Rising serie een sprankelend en afwisselend boek afleverde. In deel twee zakt Armstrong helaas terug in wat ook in de Darkest Powers-reeks reden voor kritiek was: herhaling, herhaling, herhaling. Hoofdpersoon Maya vraagt zich voortdurend hardop af wat er nu toch allemaal aan de hand is. Wat gebeurde er toen, waarom gebeurde dat, met wie gebeurde het. Ze filosofeert er lustig op los. Hierdoor is het boek wel min of meer zelfstandig te lezen, want tijdens het beantwoorden van de vragen herhaalt Armstrong zo’n beetje het hele eerste deel. Min of meer, want doordat de informatie in fragmenten gebracht wordt, mist het boek wel de magie die Samenzwering bracht.

Ook is Maya lange tijd het stoere en zelfstandige kwijt dat haar in Samenzwering nu juist zo aantrekkelijk maakte. Natuurlijk hebben de rampzalige gebeurtenissen waar ze slachtoffer van is hun effect op haar. Het zou ook niet aannemelijk zijn als ze vrolijk en opgewekt door het verhaal zou gaan. Maar het wordt vlees nog vis: Maya is geen heldhaftige vrouw die zich ondanks haar verdriet door de moeilijkheden heen slaat. Ze is ook niet lamgeslagen door het verdriet. Ze heeft niet noemenswaardig veel last van haar ‘gave’. Er is geen duidelijke missie. Maya is voornamelijk bezig met: wat gebeurde er in mijn vorige woonplaats en wat kan dat allemaal betekenen.

Pas na tweehonderd pagina’s lijkt Armstrong los te schieten van het idee dat het vorige boek herhaalt moet worden. En dan spat het vuurwerk dat we in deel een al zagen. Spannend, afwisselend, intrigerend. Maya’s karakter wordt weer sterk en eigen: het verhaal gaat met sprongen vooruit.

Het frustrerend is, dat het verhaal idee van Kelley Armstrong knalgoed is. Spannend, actueel, uniek en intrigerend. Wat als op macht beluste volwassenen verzinnen dat ze slapende talenten moeten ontwaken in de mens… wat dan. Weerwolven, telekinese, skinwalkers. Het is te hopen dat de auteur in het volgende deel van de serie het tempo behoudt en het verhaal net zo spetterend start als het in dit deel eindigde.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3
Titel: Roeping
Auteur: Kelley Armstrong
Pagina’s: 336
Leeftijd: 15 +
ISBN: 978-90488-1723-8
Uitgeverij Moon
Boek prijs: € 17,95
Eboek prijs: € 10,99

Leave a Comment