Recensie | Kate Elliot – Koude Magie

Het leven is voor Cat Barahal net zo simpel als voor ieder meisje uit een verarmde handelsfamilie in Adurnam. Ze mag samen met haar nichtje Bee op de achterste banken van de universiteit  zitten, waar ze leren over de nieuwe technologie van de aankomende industriële revolutie. Tussendoor gedragen ze zich net als ieder ander studente. Aan dat leven komt abrupt een eind als er een gevreesde koude magiër op de stoep staat.

Naast de prinsen zijn de magiërshuizen de machtigste instanties in de wereld. Zonder enige vorm van uitleg, moet de familie Barahal zich aan een oud contract houden en wordt Cat aan de arrogante magiër Andevai uitgehuwelijkt. Binnen een paar minuten zit ze in een koets, op weg naar de andere kant van de wereld. Dat niet alleen, het huwelijk blijkt onderdeel te zijn van een groot complot van de magiërshuizen, waarin ook haar nichtje Bee een rol speelt. Voordat ze het goed en wel beseft, moet ze op zoek gaan naar haar afkomst en vooral rennen voor haar leven. Wie kan ze ooit vertrouwen als de machtigste mensen op aarde haar willen doden?

Kate Elliot presenteert in Koude Magie een alternatief Europa. De oude Kelten en de Afrikaanse Mande hebben zich lang geleden vermengd, waardoor een bijzondere mengeling van soorten is ontstaan. Cat zelf stamt af van de Feniciërs en er zijn ook veel mensen die afstammen van de Romeinen. Elliot heeft haar huiswerk goed gedaan. De wereld klopt tot in de puntjes en steekt goed in elkaar. Al die informatie zorgt wel voor een breuk in het ritme van het verhaal. Na een hoop razendsnelle gebeurtenissen, volgt ineens een stroperige infodump. Ondanks dat blijft het verhaal spannend Cat krijgt nauwelijks de tijd om adem te halen, voordat er weer iets gebeurt. Dit zorgt ervoor dat de lezer op het puntje van zijn stoel gaat zitten en zich in de wanhopige situatie van Cat kan verplaatsen. Je wordt er als lezer op een positieve manier paranoïde van. Bij haar familie is ze niet veilig, de geestenwereld is wispelturig en iedereen in de wereld zou haar met plezier verraden.

De karakters van Cat en Bee steken goed in elkaar, terwijl Andevai iemand is om heerlijk te haten. Later in het verhaal probeert Elliot sympathie voor hem te krijgen, al zijn die pogingen op sommige momenten wat meer geslaagd dan het andere. Voor de lezer kan het erg moeilijk zijn om iemand die in het begin zo akelig was, te gaan vertrouwen. Dat die gevoelens van wantrouwen zo goed overkomen is geheel de verdienste van Kate Elliot. Koude Magie is vooral een originele verzameling van allerlei ideeën en genres. Steampunk in een korte ijstijd, waarbij geesten en magiërs geen vreemden zijn en de victoriaanse tijdgeest hoogtij viert. Een boek dat nog wel even in het onderbewustzijn blijft hangen.
(Cathinca van Sprundel)


Koude Magie
Kate Elliot
Prijs: 16,95
ISBN: 978-90-245-3300-8

Leave a Comment