Recensie | Karen Miller – De onschuldige magiër

Karen Millers De Onschuldige magiër vertelt het verhaal van Asher, die als jongste zoon van een vissersfamilie nog steeds bij zijn vader woont. Asher en zijn vader kunnen nauwelijks rondkomen en op een dag is Asher het zat. In het holst van de nacht vertrekt hij naar Dorana waar hij in eerste instantie een jaar wil verblijven. Daar zal hij hopelijk een nieuw leven vinden en veel geld kunnen sparen om zo voor hem en zijn vader een eigen vissersboot te kunnen kopen.
In Dorana krijgt Asher snel contact met prins Gar. Hij durft tegen de man in te gaan en weet door zijn vrij botte gedrag respect af te dwingen. Hij krijgt een post als stalknecht, maar al snel promoveert hij naar een baan die veel meer aanzien én commotie met zich meebrengt: ‘assistent olkenadministrateur’. Met deze meer politiek gerichte betrekking helpt Asher de Olkense belangen te verdedigen, maar probeert hij ook de problemen tussen de Olken onderling op te lossen. Als ‘assistent olkenadministrateur’ wordt Asher de rechterhand van de magieloze prins en is het dus onvermijdelijk dat hij en Gar steeds meer naar elkaar toegroeien.

Zonder dat Asher het weet, zijn er mensen die hem goed in de gaten houden, want hij lijkt alle handelingen uit te voeren die een oude profeet ooit heeft voorspeld.

Een goed evenwicht
Karen Millers De onschuldige magiër biedt meer dan de doorsnee epische fantasy. Ook in dit boek worden de klassieke thema’s belichaamd en uiteraard is het standaardconflict Goed versus Kwaad aanwezig. Maar er zitten ook vernieuwende elementen in die zorgen voor een compleet nieuw gegeven.
Wat het meeste opvalt, is dat het Goed versus Kwaad conflict niet centraal staat, maar de commotie en intriges rondom Asher. Bovendien staan de door Miller gekozen thema’s, vriendschap en liefde, niet in dienst van de traditionele strijd, maar zijn de rollen omgedraaid. Op zich zijn vriendschap en liefde geen originele onderwerpen, maar de manier waarop Miller ze inzet, zorgt voor een heel andere ervaring. Miller slaagt erin om het traditionele met het vernieuwende in een goed evenwicht te brengen.

Flirten met geloofwaardigheid
Een minpunt is de botheid van Asher ten aanzien van hoogwaardigheidsbekleders en in het bijzonder de Koninklijke familie die dit gewoon lijkt te slikken. Ook al is deze botheid in eerste instantie de aanzet geweest tot een goede vriendschap tussen Asher en Gar. Toch accepteert de prins zoveel van zijn rechterhand dat het bijna karikaturaal wordt. Ook dat draagt niet echt bij tot de geloofwaardigheid van een verhaal.

Een abrupte ontknoping
Het einde van het boek kan onbevredigend overkomen. Het is te abrupt en niet verrassend. Doordat het conflict tussen de Goede Magiër, Barl, en de Kwaadaardige Magiër, Morg, regelmatig in de schijnwerper worden geplaatst, verwacht je dat Morg een rol zal spelen in de finale. Maar de manier waarop hij in het verhaal wordt geschreven, is teleurstellend. Het is alsof Karen Miller niet goed wist wat ze met hem aan moest.
Miller heeft duidelijk een heuse cliffhanger willen schrijven voor het laatste deel van dit tweeluik: De Magiër Ontwaakt, maar dat komt niet goed uit de verf. De manier waarop de profetie de waarheid wordt is slordig neergezet. Het contrast met de rest van het boek is dan ook groot.

Gewikt en gewogen
Al met al kan men niet ontkennen dat Millers De onschuldige magiër iets heeft. Er zitten voor sommige lezers ongetwijfeld leuke en boeiende zaken in. Echter de finesse, die je wel in de boeken van Adrian Stone en Thirza Meta vindt, ontbreekt en dat weegt zwaar. Gelukkig maakt de mooie balans tussen traditionele en vernieuwende elementen dit boek iets waardevoller.
(Yarrid Dhooghe)


De onschuldige magiër
Karen Miller
Prijs: € 17,95
ISBN: 978-90-245-7267-0

1 Comment

  1. Tim de KW on June 6, 2011 at 15:07

    Ik heb dit boek en zijn vervolg al enkele jaren op de plank staan, maar ben er nog niet aan toegekomen. Ik had eerlijk gezegd op een beter boek gerekend, maar blijkbaar is het een weinig spectaculair. Nouja, voorlopig staan de boeken best waar ze staan en heb ik nog genoeg andere boeken staan die voorrang zullen krijgen, zoals bijv. de trilogie van Adrian Stone die wel goed schijnt te zijn 😉

Leave a Comment