Recensie | Justina Robson – Quantum Zwaartekracht: Daemonia

daemonia - quantum zwaartekracht 2Er is veel gebeurd sinds de atoomsplitsing van 2015, toen het tijd/ruimte-continuüm scheurde en de toegang tot de zes magische werelden wijd open kwam te staan. Geheim agente Lila Black is een half-mens, half-machine en in haar toch al gemangelde lichaam heeft ze nu ook nog het gezelschap gekregen van een andalune, het zielachtige lichaam dat ooit tot een elf genaamd Tath behoorde. Haar relatie met de half-elf, half-demonische rockzanger Zal brengt haar naar Daemonia, waar de demonen huizen en kunst, sensualiteit en genot hoog in het vaandel staan. Lila raakt verward in allerlei politieke intriges, binnen Daemonia en erbuiten, en om haarzelf en Zal weer uit de problemen te krijgen zal ze een kostbare prijs moeten betalen.

Er gebeurt veel in deel twee van de Quantum Zwaartekracht-serie. Daar waar een zesvoud aan werelden nog niet genoeg was om de lezer zoet te houden, wordt nu ook het web van intriges zichtbaar die de werelden bij elkaar houdt. En aangezien die werelden vaak ook nog een eigen systeem van politiek en rangen en standen hebben, is het niet verrassend dat ook Lila er op een gegeven moment in vast komt te zitten. Schrijfster Robson doet haar best om alles helder en logisch te houden, maar als lezer zijnde moet je niet afdwalen: anders kom je net zozeer vast te zitten als de heldin van het boek.
Wederom slaagt Robson erin om intrigerende personages neer te zetten: demonische figuren als Huppeldepup en Sorcha zijn te leuk om te missen. Ondanks dat met name de hoofdpersonages Lila en Zal nogal een cluster aan eigenschappen hebben – mens, cyborg, elfse meelifter respectievelijk elf, demon en rockzanger – blijven ze geloofwaardig en vergeef je hen het feit dat ze nogal overweldigend gevat, intelligent, krachtig en aantrekkelijk zijn. En ook dat is knap.

Daemonia is een waardige opvolger van Elfenbloed: snel, spannend en scherp. Een aanrader voor wie een mix van science-fiction en fantasy, Buffy the Vampire Slayer en Robocop weet te waarderen.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5

Titel: Daemonia, deel twee van de Quantum Zwaartekracht-serie
Auteur: Justina Robson
Pagina’s: 384
Leeftijd: uit 2009
ISBN: 978-9024-53060-1
Uitgeverij: Luitingh
Boek Prijs: 8,99
E-boek prijs: n.v.t.

Leave a Comment