Recensie | Julie Kagawa – De IJzerprins

ijzerprinsAsh de Winterprins, van het Faënrijk, heeft een belofte gedaan: hij wil er alles doen om ervoor te zorgen dat hij bij Meghan kan zijn: half meisje, half Fae. Zij is de IJzerkoningin en dat is een groot probleem voor Ash, aangezien hij als Fae niet tegen ijzer kan. De enige manier om bij haar te zijn, is als hij een ziel krijgt en die moet hij halen aan het Einde van de Wereld en dat is een barre, gevaarlijke en ook avontuurlijke tocht.

Julie Kagawa heeft een heerlijke wereld geschapen. Het Faënrijk zit boordevol met allerhande kleine magische dingetjes en ze heeft het voor elkaar gekregen deze wereld binnen enkele zinnen neer te zetten, zonder daarin die wereld tekort te doen. Het Zomerhof en Winterhof van de verschillende Faënvolken komen tot leven in de woorden van Ash die zijn thuis (het Winterhof) en dat van de andere kant beschrijft en wel zodanig dat duidelijk is wat hij ervan vindt, terwijl de lezer zich er zelf ook een mening over kan vormen. Ash zelf is ook een fijn personage dat zich tijdens het verhaal steeds verder ontwikkelt. De plot draait om hem; hij is degene die opzoek gaat naar een ziel en alles in het boek dient om hem zover te krijgen dat het hem lukt. Het einde is dan ook relatief voorspelbaar. Dat is een risico dat Kagawa heeft genomen, maar ze komt er goed mee weg omdat de reis naar het einde toe spannend en boeiend genoeg is. En niet te vergeten, Ash zelf: hij lijkt op het eerste gezicht een verbitterde en keiharde Winterfae, maar gedurende het verhaal wordt duidelijk dat er meer meespeelt en dat hij in wezen een hopeloze romanticus is die alles voor zijn meisje overheeft.

Niet alleen Ash is een interessant karakter in de plot, ook de wisselwerking tussen zijn metgezel Puck is goed uitgedacht en krijgt een diepere betekenis naarmate het verhaal vordert, net als de onverwachte komst van een verloren gewaande vriendin. Dat Puck altijd maar vrolijk blijft, grappig bedoelde one-liners dropt en de relatie tussen hem en Ash soms niet meer dan wat grappen en grollen lijkt te zijn, kan Kagawa worden vergeven: ze weet verhaal, dialoog en personages goed genoeg af te wisselen met elkaar om dat enkel een milde ergernis te laten zijn.

De twee leukste personages in het verhaal zijn niet eens mensen of Fae, maar de grote boze wolf en cait sith Gremalkin: een kat zoals het exemplaar in Alice in Wonderland dat naar believen verschijnt en verdwijnt. De twee wezens zijn als water en vuur naar elkaar, maar werken beiden om hun eigen redenen samen met Ash. De reden voor de wolf is dan nog wellicht het meest interessant: hij wil graag mee op de tocht naar het Einde van de Wereld om te worden herinnerd – lang nadat die tocht zal zijn afgelopen – , om zo deel uit te maken van een groot verhaal.

Het is interessant hoe Kagawa dergelijke kleine plottwitsts in haar verhaal verwerkt heeft en hoe ze verwijzingen maakt naar andere mythes en legendes – zoals naar eerder genoemd Alice in Wonderland – , maar ook naar de sprookjes van Grimm en Egyptische verhalen zoals de eeuwenoude raadsels van de sfinxen die in een andere vorm terugkomen in De IJzerprins.

De thema’s die terugkomen in het verhaal zijn niet het meest origineel: liefde en lotsbestemming zijn de twee grootste, maar ook vriendschap, ambitie en de wil om te worden herinnerd en iets te betekenen voor anderen is een belangrijk onderdeel van het verhaal. Aan het einde van het verhaal komt dit alles samen in een climax die voor Ash alles betekent en waarin hij zijn uiteindelijke beslissing moet nemen: zal hij wel of niet alles moeten opgeven om bij zijn liefde te zijn?

De IJzerprins is het vierde deel in de serie over de Fae. Eerder verschenen De IJzerkoning, De IJzerprinses en De IJzerkoningin.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-3
Titel: De ijzerprins
Auteur: Julie Kagawa
382 pagina’s
ISBN: 9034755886
Uitgever: Harlequin
Boek prijs: € 9,95
E-book prijs: € 6,49

Leave a Comment