Recensie | Julie Kagawa – Blood of Eden, deel 2: Bloedband

Julie Kagawa - BloedbandVampiermeisje Allison heeft haar menselijke geliefde Zeke achtergelaten in het veilige Eden en is op zoek naar haar maker, de meestervampier Kanin. Kanin heeft de mensen ooit geassisteerd bij het zoeken naar een remedie tegen het roodlongvirus. Daarbij liet hij hen experimenten uitvoeren op zijn eigen soort en de vampiers nemen hem dat behoorlijk kwalijk. Nu is hij gevangen genomen door de psychopathische vampier Sarren, die hem op gruwelijke wijze martelt in de hoop gegevens over het virus los te krijgen.
Tijdens haar zoektocht loopt Allie haar vampierbroer Jackal tegen het lijf – een al even gestoord persoon. Ze besluiten echter hun krachten te bundelen: Jackal vermoedt dat Sarren de remedie tegen het virus wil vernietigen en samen zijn ze beter in staat hun vampiervader te vinden dan alleen. In de ruïnes van Allie’s vroegere woonplaats lopen ze een derde bondgenoot tegen het lijf: Zeke. Hij is gekomen om Allie te vinden. Kan Allie Zeke beschermen, in een stad vol vampiers, molmensen en hondsdolle zombies, de rabdo’s?

Bloedband is het tweede deel in de Blood of Eden-serie en Julie Kagawa is een doorgewinterde schrijfster in het Young Adult-genre. Ze schrijft vlot en helder, haar dialogen zijn realistisch en sterk – hoewel de doorlopende nadruk die Jackel op het woord ‘zusje’ legt soms wat irriteert. De wereld waarin Allison verkeerd is dystopisch tot in het extreme: uitzichtloos, desolaat, gruwelijk. Toch hebben de personages iets om voor te vechten en het moet toegegeven worden: het zijn doorzetters. Met name Allison zelf. Daar waar ze in het eerste deel nog een wat onzeker vampiermeisje was, worstelend met haar nieuwe identiteit, is ze in het tweede deel verworden tot een ijskoude strijdster die niet ophoudt tot ze haar doel bereikt heeft. Daarmee weet ze zelfs de zelfverzekerde Zeke te overrompelen.

Het boek heeft fijne bijpersonages. Jackal is veel minder de gestoorde naarling uit het eerste boek: hij heeft er een motief en een identiteit bijgekregen. Zeke is niet langer de naïeve idealist en begint een fatalisme over te krijgen die zeer goed te begrijpen is. Salazar de vampierprins van New Covington is een lekker fout voorbeeld van vampieradel en Sarren een huiveringwekkende verdorven slechterik. Kagawa weet ook wel dat ze de Nobelprijs voor de Literatuur niet zal krijgen: dit is een lekkere stoere vampierchickflick. En met die instelling slaagt ze erin het verhaal humor, spanning en – verrassend genoeg – geloofwaardigheid te geven.

Bloedband is ijzersterk in haar genre: grappig, meeslepend en boeiend en met personages die je daadwerkelijk weten te raken. Stephanie Meyer, move over! Er is een nieuwe koningin in Young Adult vampierenland.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: Blood of Eden, deel 2: Bloedband
Auteur: Julie Kagawa
Pagina’s: 446
Leeftijd: 13+
ISBN: 978-90347-8761-3
Uitgever: Harlequin Young Adult
Boek prijs: € 9,99
Eboek prijs: € 8,99

Leave a Comment