Recensie | Julie Kagawa – Blood of Eden 3: Offergave

9200000031365744Allison is met haar maker Kanin en haar broer Jackal op zoek naar Sarren, de wrede meestervampier die als doel heeft de mensheid en de vampierpopulatie uit te roeien met een variant op het roodlongvirus dat ooit de wereld deed opschudden. Indertijd waren de mensen reeds de slaven en voedselbron van de vampiers die de steden in hun greep hielden, maar het roodlongvirus dreigde de mensheid te vernietigen en met het vooruitzicht dat de vampiers zouden verhongeren, deed Kanin de mensen een handreiking om samen het virus te bestrijden. Hij creëerde hiermee – ongewild – echter de ‘rabdo’s’, hondsdolle zombies die de wereld bevolken. Sarren hoopt door de hele huidige populatie (mensen, vampiers en rabdo’s) te vernietigen, een schone lei te creëren voor de wereld. Hij is op weg naar Eden, het laatste vrije mensenbolwerk, om dit te bewerkstelligen. Allison heeft ook nog een persoonlijke reden om Sarren op te willen zoeken: hij vermoordde haar grote liefde Ezekiel Crosse – Zeke – en ze is nog lang niet over zijn dood heen.

Het sluitstuk van de Blood of Eden-trilogie is er één van achtervolgingen. Het drietal is op een lange speurtocht en komt tijdens hun omzwervingen langs vele plekken die even hun aandacht behoeven. Ieder moment van rust wordt opgevolgd door een moment van spanning en dat houdt de vaart er wel in. De rustmomenten draaien vaak om één en hetzelfde: de interne strubbelingen van Allie. En dat gaat op den duur vervelen. Natuurlijk begrijpen we dat het niet eenvoudig is om een vampier te zijn, helemaal als je dan ook nog eens een ‘goede’ vampier wilt zijn en daarmee moet zien te verenigen dat je bloed drinkt van vaak onwillige donors. Toch zou je soms willen dat ze het advies van haar grofgebekte broer Jackal zou aannemen: ophouden met zeiken en doorgaan. Bovendien hebben we deze problemen in de vorige twee delen al voor onze kiezen gehad: nu wil je vooral dat ze doorlopen en Sarren een kopje kleiner maken.

Er zijn meer zaken die in dit deel tot een climax komen. Jackals humor is hilarisch en zijn opmerkingen zijn meer dan raak, maar hij lijkt ook een heel stuk grover te zijn in dit deel. Er zullen maar weinig lezers zijn die hun arsenaal aan schunnige of beledigende opmerkingen niet kunnen aanvullen tijdens het lezen van dit boek. Ook de dystopische wereld – die al behoorlijk meedogenloos was – is er nog gruwelijker op geworden. Stierven mensen eerst bij bosjes van de honger of door geconfronteerd te zijn met een hongerige of boze vampier, inmiddels sterven ze zodat hun bloed als verf kan worden gebruikt door de verdorven Sarren. Ingewanden en bloed druipen zo nu en dan van de pagina’s. Daarbij is Sarren ook nog niet zo één twee drie dood te krijgen. Nee, Offergave is zeer zeker geen boek voor de teerhartige lezer.

Spanning? Check. Liefde? Check. Humor? Check. Ongeloofwaardig toevallige samenlopen van omstandigheden waarmee problemen op wereldniveau met een simpele handeling kunnen worden voorkomen? Eh… check. Jammer genoeg. De uiteindelijke ontknoping wordt een dolle achtervolging en schier onoplosbare problemen worden met een deus ex machina de nek omgedraaid. Dat is jammer aangezien Kagawa zo duidelijk heeft laten zien dat ze het wel goed kan. Deel drie was meer gebaat geweest bij wat minder emotionele overdaad en wat minder zijsporen.
(Rianne Werring)

Untitled-3
Titel: Blood of Eden 3: Offergave
Auteur: Julie Kagawa
446 pagina’s
Leeftijd: 15+
ISBN: 978- 90347-8763-7
Uitgeverij: Harlequin Holland
Boek prijs: € 9,95
Eboek prijs: € 8,99

Leave a Comment