Recensie | John Stephens – Smaragd

Kate, Michael en Emma kennen hun ouders niet en wonen in een weeshuis. Of nou ja, één weeshuis… In de loop der jaren hebben ze er meerderen versleten. Zoveel dat ze bijna de tel kwijtgeraakt zijn. Emma, de jongste, is een vechtersbaasje, Michael gelooft in dwergen, zo erg dat zijn zussen er gek van worden en Kate, de oudste van de drie, probeert haar broertje en zusje te beschermen. Dat is wat ze haar moeder beloofd heeft vlak voordat ze bij haar ouders weggehaald werd. Het enige wat de drie nog hebben van hun ouders is het medaillon dat Kate draagt en het dwergenboek dat Michael altijd dichtbij zich houdt. En dan worden ze uit hun huidige weeshuis gezet en naar Cambridge Falls gestuurd naar het weeshuis van dr. Pym. Ze komen aan in een doodse stadje Cambridge Falls. In het weeshuis krijgen ze ontzettend goed te eten, maar er is ook iets vreemds aan de hand. Als ze op een dag een oud boek vinden en Michael er per ongeluk een oude foto inlegt bevinden ze zich ineens in het verleden. Maar dat is niet het enige waar ze zich in bevinden, ze zitten ook goed in de penarie.

Smaragd is het eerst deel uit De Boeken van het Begin-serie. Het is in eerste plaats een jeugdboek en soms daardoor wat kinderachtig. Maar een ramp is dat niet. Hoewel het verhaal in eerste instantie erg doet denken aan de serie van Lemony Snicket, is het toch een heel ander verhaal. De kinderen komen er achter dat ze voorbestemd zijn om ‘De Boeken van het Begin’ te hanteren. De magische boeken zijn samen heel sterk en de kinderen zijn nog jong.

Het thema dat weeskinderen bijzonderder blijken te zijn dan ze zelf dachten is natuurlijk niet nieuw. Verre van, maar toch weet John Stephens er een eigen draai aan te geven. Ja, het taalgebruik is kinderachtig, maar de verhaallijn is zo dusdanig interessant en soms zelfs spannend dat je toch blijft door lezen. Menig avontuurlijk volwassene zal dan ook plezier aan dit boek beleven.
(Stéphanie de Geus)


Smaragd
John Stephens
Prijs: € 18,99
ISBN: 978-90-475-1679-8

Leave a Comment