Recensie | John Flanagan – De Verloren Verhalen

1896, een groep archeologen verricht opgraving in de omgeving waar vroegen kasteel Redmont en het dorpje Wensley lagen, de leefomgeving van Will en zijn vrienden. Wanneer een enthousiaste vrijwilliger Wills oude huisje ontdekt, vinden ze een kist met oude documenten van de jonge Grijze Jager. De documenten bevatten verhalen. Verhalen met antwoorden op de vragen die de verhalen over de Grijze Jagers gedurende de serie opgeroepen hebben: De Verloren Verhalen van Araluen zijn gevonden.

In boek elf van de Grijze Jager-serie geeft John Flanagan antwoord op vragen van fans en vertelt hij over gebeurtenissen die belangrijk zijn voor het verhaal. Bij sommige verhalen legt Flanagan uit waarom hij ze heeft geschreven, bij andere spreekt het voor zich.
Door middel van deze korte verhalen maakt Flanagan het beeld, dat gedurende de serie gevormd is bij de lezers, een stukje completer. Ook voelt het een beetje als voorbereiding op het allerlaatste boek uit de serie. Wat jammer is aan dit boek, is dat gebeurtenissen die in eerdere delen al voorspeld werden in de korte verhalen niet geheel tot hun recht komen. Ze worden zeer kort, bijna als bijzaak beschreven waardoor er aan eventuele verwachtingen niet voldaan wordt. Desondanks zijn de verhalen over het algemeen boeiend en goed in elkaar gezet en ze maken de wereld van de Grijze Jagers weer een stukje tastbaarder.

De Verloren Verhalen lijkt even een adempauze om bij te komen van de vele avonturen en om achtergebleven informatie op te halen. Het is goed om te leren dat Flanagan ook in zulke korte verhalen spanning kan brengen en door zijn talent nogmaals te bewijzen maakt hij het wachten op het slotdeel van de serie alleen maar ondraaglijker.
Al met al is boek elf een goede opvulling van de serie, niet een van de beste delen, maar ook zeker niet slecht en met het vooruitzicht op alweer het laatste deel in de serie zullen lezers blij zijn met elke snippertje Grijze Jager dat ze in handen kunnen krijgen.
(Erin de Vrijer)


De Grijze Jager, De Verloren Verhalen
John Flanagan
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-9025-7511-35

Leave a Comment