Recensie | John Flanagan – Broederband boek 1, De Outsiders

John Flanagan - Broederband 1Wanneer de half Aralueense Hal Mikkelson op vierjarige leeftijd zijn vader verliest, verliest de woeste zeewolf Thorn zijn beste vriend. Twaalf jaar later begint voor Hal de Broederbandtraining, een training waarbij de zestienjarige jongens van Hallasholm opgeleid worden tot krijgers. Met hulp van de inmiddels door het leven getekende Thorn en zijn eigen unieke boot De Reiger, weet Hal met het groepje andere outsiders dat zijn eigen Broederband vormt de strijd aan te gaan met de andere Broederbanden. Net op het moment waarop het lijkt dat Hal eindelijk als echte Skandiër geaccepteerd zal worden, gebeurt er iets waardoor hij en zijn vrienden van de Broederband zich misschien nooit meer in Hallasholm kunnen vertonen.

Na zijn succesvolle Grijze Jager-serie is John Flanagan begonnen aan het verhaal over een nieuwe held: Hal Mikkelson. Het verhaal loopt parallel aan dat van de Grijze Jager-boeken waardoor het voor de vaste lezer vertrouwd voelt wanneer hij  alle bekende namen tegenkomt. Deze nieuwe serie speelt zich af in het land Skandië en de bewoners van dit land zullen velen aan Vikingen doen denken. Flanagan houdt rekening met zijn lezers door voorafgaand aan het verhaal, het een en andere uit te leggen over boten en zeilen in het algemeen.

In De Outsiders komt direct weer Flanagan’s talent naar voren om de lezer te boeien en te amuseren. Het verhaal blijft van begin tot einde boeiend met momenten waarop de tenen gaan krullen van de spanning. Maar daar houdt het niet op, bij het eind aangekomen zal de lezer moeite moeten doen om niet nog even door te bladeren op zoek naar het volgende hoofdstuk. Helaas is het wachten op het volgende deel om de opgewekte nieuwsgierigheid weer even te kunnen bedwingen.

Ondanks het feit dat dit boek duidelijk voor het jongere publiek geschreven is, is het spannend en zeker niet saai of te kinderlijk geschreven. Broederband is een zeer geslaagde nieuwe serie en, ook voor de lezers die niet bekend zijn met De Grijze Jager, zeker de moeite waard om te lezen.
(Erin de Vrijer)

Untitled-3.5

Broederband boek 1, De Outsiders
John Flanagan
Pagina’s: 445
Leeftijd: 10+
ISBN: 978-90-257-5114-2
Uitgeverij: Gottmer
Boek prijs: € 15,95
Eboek prijs: € 9,99

1 Comment

  1. Mevrouw Kinderboek on December 23, 2014 at 10:28

    De boeken van Broederband lezen (net als De Grijze Jager) als een trein! Of misschien moet ik zeggen als De Reiger, dat past wat beter bij de boeken. 🙂

Leave a Comment