Recensie | John Flanagan – Halt in Gevaar

De leider van de Buitenstaanders, Tennyson, is ontsnapt, gevlucht naar Araluen. Halt, Wil en Arnaut gaan vanuit Hibernia achter hem en zijn volgelingen aan. Onder die volgelingen bevinden zich twee zeer gevaarlijke huurmoordenaars uit Genova. Als een van hen Halt verwond, lijken zelfs de vaardigheden van Will en Arnaut niet voldoende om hun mentor en vriend te helpen.
Terwijl proberen hem te redden kan Tennyson ondertussen zonder tegenwerking zijn valse plannen uitvoeren…

Deel negen van de Grijze Jager-serie is een goed voorbeeld van John Flanagan’s talent om zelfs de kortste gebeurtenissen spannend en meeslepend te beschrijven. In Halt in Gevaar draait het hele verhaal eigenlijk maar om één gebeurtenis en toch weet Flanagan er weer een geweldig boek van te maken dat op geen enkel moment verveelt en chronologisch goed in elkaar steekt.
Dit toont een duidelijk verschil met deel acht. Hierin gebeurde veel meer maar toch las het minder makkelijk. Dit zegt niks over Flanagan in het algemeen. In zijn andere boeken laat de schrijver talenten zien waardoor je vermoedt dat hij zelfs van een wc-bril advertentie een redelijk spannend verhaal zou kunnen maken.
Wat wel tegenvalt in dit boek is de humor die overduidelijk op een jonger publiek gerichte is. Misschien ligt het aan het contrast met het enigszins zware hoofdthema, maar de grappen lijken flauwer en zijn meer aanwezig in Halt in Gevaar als in de rest van de serie.

Met het einde van Halt in Gevaar is er ook weer een einde gekomen aan het avontuur waar je als lezer twee boeken lang van hebt mogen genieten. Maar zelfs zonder een hint van een nieuw avontuur, maakt dit einde je nieuwsgierig naar het volgende deel, De Keizer van Nihon-Ja, dat op 12 juni zal verschijnen.

Dit deel uit de Grijze Jager-serie is een van de serieuzere, maar daardoor ook een van de spannendere delen. Hoewel iedereen stiekem wel zal denken dat het goed afloopt, is er steeds die angst: ‘misschien is er in dit verhaal niet voor iedereen een gelukkig einde…’
(Erin de Vrijer)


De Grijze Jager, Halt in Gevaar
John Flanagan
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-9025-7481-73

Leave a Comment