Recensie | John Flanagan – De Grijze Jager boek 7 Losgeld voor Erak

De Grijze Jager serie vertelt het verhaal van Will Zondernaam, een wees die samen met andere wezen opgevoed wordt op kasteel Redmont. Op de uitverkiezingsdag wordt hij uitgekozen om door de legendarische en geheimzinnige Halt opgeleid te worden tot een van de Grijze Jagers, een groep mysterieuze Koninklijke verkenners. Dit is voor Will het begin van een leven vol avonturen. Avonturen die hem en zijn vrienden oog in oog brengen met verschillende vijanden en die hen meenemen tot buiten de grenzen van hun eigen land, Araluen, overzee naar Gallica en Skandia en zelfs Arrida.

In Losgeld voor Erak wordt de Skandische oberjarl, Erak gevangen genomen nadat hij een havenplaats van Arrida wilde plunderen, maar in de val gelokt werd door het stiekeme toedoen van zijn aartsvijand en landverrader Toshak. Zijn bemanning gaat vrijuit om losgeld voor hem te regelen en Erak stuurt hen naar zijn vrienden in Araluen.
Will moet samen met zijn collega Grijze Jagers, Halt en Gillan en zijn vrienden, ridder Arnaut en prinses Cassandra, Svengal en de stuurman van Erak, naar Arrida afreizen om het losgeld te overhandigen. Wat Will en zijn vrienden echter niet weten, is dat hen in Arrida nog de nodige problemen te wachten staan.

Losgeld voor Erak komt chronologisch gezien voor boek vijf en zes van de serie. Dit kan voor enige verwarring zorgen. Veel informatie uit boek vijf en zes is namelijk verwarrend voor boek zeven en andersom worden er in deel zeven dingen vermeld die ook in de voorgaande twee delen het vermelden waard waren.
Eenmaal over de verwarring heen is het echter snel vergeven en vergeten. Losgeld voor Erak is namelijk net zo’n spannend en meeslepend verhaal als alle voorgaande delen. Flanagan heeft een luchtige, humoristische schrijfstijl, maar hier en daar valt hij enigszins onnodig in herhaling.
Het verhaal blijft van begin tot eind spannend wat op zichzelf erg goed is. Nadeel is dat je zo vaak denkt ‘ah, nu hebben ze de uitweg gevonden’, waarna blijkt dat het verhaal toch nog verder gaat en ze er nog lang niet zijn. Als de echte uitweg aan het einde dan toch verschijnt, blijf je achter met het gevoel ‘was dit het al?’. Ook hier stap je echter snel overheen, als je je stiekem af begint te vragen wat het volgende avontuur zal worden.

Al met al weer een succesvol deel in de inmiddels bijna tien boeken tellende serie en zeker de moeite waard om te lezen.
(Erin de Vrijer)


De Grijze Jager, Losgeld voor Erak
John Flanagan
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-9025-7460-87

Leave a Comment