Recensie| Johan Harstad – Darlah. 172 uur op de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft geld nodig om op de maan onderzoek te kunnen doen. Om die miljarden bij elkaar te krijgen, zorgen ze voor een mediacircus: ze gaan drie jongeren tussen de veertien en achttien jaar voor een week – 172 uur – naar de maan sturen. Via een loterij zullen de drie mazzelaars getrokken worden. In korte tijd melden miljoenen kinderen zich aan, waaronder Midori uit Tokyo en Antoine uit Frankrijk. Ook Mia’s naam – een meisje uit Noorwegen – doet mee met de trekking. De hele wereld kijkt uit naar de trekking en de reis, die een jaar later zal plaatsvinden. Ook een seniele oude man in een bejaardentehuis vangt wat op over de plannen van NASA. Voor het eerst in jaren maken zijn hersens een connectie met zijn geheugen, het geheugen van een gepensioneerde conciërge van Area 51. Hij vecht tegen zijn lichaam om de wereld te waarschuwen; de reis kan immers het einde van alles betekenen! Maar het aftellen is al begonnen…

Darlah is een SF-roman die zich afspeelt in de nabije toekomst en is gebaseerd op onverklaarbare zaken en doofpottheorieën.  In het boek wordt al snel duidelijk dat er iets onbekends op de maan zit, iets onvriendelijks, iets gevaarlijks. De spanning neemt hierdoor toe, vooral door de wetenschap dat binnenkort drie onschuldige tieners en enkele oudere astronauten zich in de gevarenzone zullen begeven. Het lijkt weer een typisch verhaal te worden van een ongemotiveerd kwaad dat de mensen een voor een vermoord, maar er is iets wat dit verhaal anders maakt dan de rest: de uitwerking.
Het kwaad blijft vervelend genoeg ongemotiveerd en de schrijfstijl valt ook niet bijzonder te noemen, maar de uitwerking van de personages is ten opzichte van soortgelijke werken bovengemiddeld. Vaak komt de spanning bij dit soort werken door het moorden zelf en wordt het nergens echt eng, omdat je niet kunt meeleven met de bordkartonnen karakters. Bij Darlah ken je echter de karakters beter, vooral de tieners. Je weet waarom ze meegaan en waar ze bang voor zijn, je kent hun geschiedenis en hun toekomstdromen, maar je bent je bovenal van hun tekortkomingen bewust. Hierdoor worden ze mensen van vlees en bloed. Door hun goedaardige karakters zijn ze nog sympathiek ook, waardoor je hoopt dat ze alle gevaren doorstaan en het overleven, hoewel de kans erg klein is.

Een andere extra ten opzichte van soortgelijke werken is echter minder geslaagd. In Darlah staan diverse platen die bijzonder weinig toevoegende waarde hebben. Afgezien van platen heb je ook brieven en informatiebladen in het boek staan. Deze extra’s lijken niet alleen loze bladvulling, maar geven zelfs ook een keer foutieve informatie. Een van de bemanningsleden is volgens een informatieblad twintig jaar jonger dan in het verhaal. Door deze extra verwarring zou Darlah al helemaal beter af zijn zonder deze platen, brieven en informatiebladen.

Door de uitgewerkte personages, de gevaarlijke gebeurtenissen en de simpele schrijfstijl vlieg je razendsnel door Darlah heen. Dit in combinatie met het feit dat de techniek in Darlah geen noemenswaardige rol vervult en het gegeven dat de belangrijkste hoofdpersonages tieners zijn, maakt van Darlah een boek dat zeer geschikt is voor Young Adults. Het valt alleen aan te raden om de platen te negeren.
(Saskia van Oostenrijk)


Darlah. 172 uur op de maan.
Johan Harstad
Prijs: €19,50
ISBN: 978-90-575-9436-6

Leave a Comment