Recensie | Joelle Charbonneau – De Test

9200000016321351Malencia Vale, Cia voor haar vrienden, groeit op in een wereld die door oorlogen is verwoest. De weinige mensen die de nucleaire en chemische aanvallen hebben overleeft, wonen in kleine koloniën verspreidt door het land. Cia komt uit de kolonie van de Vijf Meren en heeft haar leven lang haar best gedaan om een plek te veroveren op de Universiteit. Lang niet iedereen kan studeren, maar Cia ziet een leven als nederige werknemer niet zitten en hoopt op meer. Haar vreugde is dan ook groot als ze inderdaad uitgekozen wordt om De Test af te leggen, die toegang kan bieden tot de Studie. Precies zoals haar vader ooit deed.

Maar haar vreugde duurt niet lang. Tijdens Cia’s afscheidsfeest vertelt haar vader haar in vertrouwen over de vreselijke nachtmerries die hij heeft sinds hij zijn Test deed. De Test noch de Universiteit zijn wat Cia altijd heeft gedacht, zegt hij. Veel kan hij haar echter niet vertellen: het enige dat hij zich van zijn eigen test herinnert zijn wat losse beelden en de nachtmerries. Het lijkt erop dat zijn herinneringen aan die periode zijn gewist. ‘Vertrouw niemand,’ raadt hij haar aan.

Met meer vragen dan antwoorden vertrekt Cia naar Tossu City. Zou haar vaders raad zich ook uitstrekken tot Cia’s vriend Tomas, die samen met haar en twee andere kandidaten uit De Vijf Meren is uitgekozen, als hij voorstelt om een partnerschap aan te gaan? Kan Cia voorkomen dat haar eigen geheugen wordt gewist? Wat dan volgt is een ontzettend spannende queeste waarin Cia het moet opnemen tegen de testfunctionarissen, haar medekandidaten en zichzelf.

Deze dystopische trilogie is duidelijk geschreven in de sfeer van boeken als The Hunger Games van Suzanne Collins, Legend van Marie Lu, Inwijding van Veronica Roth, Starters van Lisa Price en Matched van Ally Condie. Het onderwerp is niet nieuw: een intelligente, jonge vrouw overleeft in een gebroken wereld en stelt vragen over het bestaande systeem. Ook andere elementen zijn bekend: verliefdheid en wantrouwen, de wreedheid van volwassenen, hulp en hoop uit onverwachte hoek. Maar soms is de vraag niet zozeer wat je schrijft, maar hoe je het schrijft. En Joelle Charbonneau beschikt over een geoefende en fenomenale vertelstem.

Joelle Charbonneau, die eerder luchtige detectives voor een volwassen publiek schreef, combineert in haar eerste Young Adult boek rust in haar zinnen met een weergaloze vaart in haar verhaallijn. Haar tekst laat variatie, spanning en inleving zien. Charbonneau schrikt er niet voor terug om enkele filosofisch interessante vragen neer te leggen: wat is vertrouwen, over welke eigenschappen moet een leider beschikken, wat betekent winnen? Ze schrikt er overigens ook niet voor terug om haar hoofdpersonen in vreselijke posities te plaatsen, ze is niet bepaald teerhartig daarin. Het is haast een wonder dat Cia de lange Test die zoveel meer omvat dan het invullen van een proefwerk, weet te overleven.

Carolien Metaal tekent voor de vlekkeloze, vlotte vertaling. De verleiding om het boek in een keer uit te lezen is groot. Gelukkig is deel twee, De Studie, al beschikbaar en wordt Het Examen in juli 2014 verwacht.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-4
Titel: De Test
Auteur: Joelle Charbonneau
Pagina’s: 320
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90452-0793-3
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 5,49

1 Comment

  1. Kelly on June 27, 2014 at 13:50

    Ik moet echt nodig eens beginnen aan deze serie!

Leave a Comment