Recensie | Joelle Charbonneau – De studie

9200000022070899Het is Malencia Vale – Cia voor haar vrienden – gelukt om de Test te doorstaan, die bepaalt of en wat ze mag gaan studeren. Cia is opgegroeid in een door rampen en oorlogen verwoestte wereld en hoort bij de generatie die moet gaan opbouwen. Het land moet gereinigd worden, er is behoefte aan voedsel en bovenal aan inspirerend leiderschap. Om de voorkomen dat zich ooit weer zulke rampen voltrekken, moeten de toekomstige leiders van het land voldoen aan strenge eisen. Pas dan krijgen ze toegang tot de Studie. Cia heeft, samen met haar vriend Tomas, een plek in de Studie verworven. Haar herinneringen aan akelige gebeurtenissen tijdens De Test zijn gewist en de toekomst lijkt haar toe te lachen. Maar Cia vraagt zich dingen af. Wat gebeurt er met de studenten die ‘herplaatst’ worden? Wat betekenen de geheimzinnige mededelingen over de Test, die ze aan zichzelf heeft achtergelaten op de Transit Communicator van haar broer Zeen? Is Wil wel zo aardig en zorgeloos als hij lijkt, is haar vriend Tomas wel te vertrouwen en Raffe, is hij te vertrouwen? ‘Vertrouw niemand,’ raadde haar vader haar aan, voor ze vertrok naar Tosu City. Langzamerhand blijkt dat dit advies nog veel waardevoller is dan Cia al vermoedde.

Het tweede deel van deze trilogie verrast duidelijk minder dan het eerste deel. Veel elementen uit het eerste deel komen terug in het tweede: verliefdheid, vertrouwen en wantrouwen, de wreedheid van de functionarissen ten opzichte van de studenten. Ook de ontwikkeling van Cia’s karakter staat min of meer stil. Ze komt wel tot inzichten, maar die beperken zich tot het gebied van vertrouwen en wantrouwen en ontstaan meer doordat de omstandigheden haar geen keus laten, dan door haar eigen groei.

Dat neemt niet weg dat het boek leest als een trein. Goed geschreven, uitstekend vertaald door Carolien Metaal, en vol afwisseling, mysterie en spanning. Toch is deel twee vooral een grote set up is voor de finale, waarin hopelijk alle vragen worden beantwoord en eindelijk duidelijk wordt wie aan welke kant staat. Deel drie staat gepland voor juli 2014.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3
Titel: De Studie
Auteur: Joelle Charbonneau
Pagina’s: 380
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90452-0415-4
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 7,99

Leave a Comment