Recensie | Joe Abercrombie – De Weg van de Angst

de weg van de angstBayaz, de Eerste van Magiërs, is op weg naar het einde van de wereld om een reliek uit de tijd van zijn meester te halen. Hij en zijn broeder Khalul staan op niet bijster vriendschappelijke voet met elkaar sinds die zijn Eters op de wereld losliet. Nu probeert Bayaz met zijn gezelschap de middelen te vinden om het Gurkense Keizerrijk – waarvan Khalul de profeet is – te verslaan. Zijn reisgenoten zijn Logen Negenvinger, één van de beruchtste mannen uit het Noorden; Ferro Maljinn, de gevaarlijkste vrouw van het Zuiden; Jezal dan Luthar, kampioen van de Unie; navigator Broeder Langvoet en Malacus Quai, de leerling van Bayaz.

Ondertussen staat Inquisiteur Glokta voor de onmogelijke taak om de stad Dagoska te verdedigen tegen het Gurkense Keizerrijk. Ondertussen wordt hem fijntjes opgedragen te onderzoeken wat er is gebeurd met de verdwenen superieur van Dagoska. Majoor West – inmiddels benoemd tot Kolonel – bevindt zich in het Noorden, waar hij de Unie verdedigt tegen de binnenvallende Noordmannen onder leiding van de meedogenloze Bethod. West wordt gelukkig vergezeld door Negenvingers’ oude strijdmakkers, en minder gelukkig: door de nuffige kroonprins Ladisla.

Je hebt het als held niet gemakkelijk in dit tweede deel van de serie De Eerste Wet. De oorlogen razen over de wereldbol en overal is intrige en strijd te vinden. Dat maakt van De Weg van de Angst een gesjeesd boek waar je als lezer zo doorheen bent, ondanks de lijvige 539 pagina’s die het telt. Aan diversiteit van personages geen gebrek: ze zijn allemaal even goed uitgekristalliseerd. Zo krijg je als lezer de mogelijkheid om je favorieten eruit te pikken. Niet iedereen zal weg zijn van de stugge Ferro Maljinn, betweter Bayaz of de egoïstische Jezal dan Luthar – dat maakt het boek ook zo compleet. Er zijn personages om van te houden, personages om te haten en personages om je schouders over op te halen. En dan krijg je de spannende actie, levensechte dialogen en goed uitgewerkte culturen nog op de koop toe.

De Weg van de Angst is zo’n boek dat je gelezen moet hebben, en Joe Abercrombie bewijst met dit werk maar weer eens dat hij zich tot de nieuwe grootheden van de epische fantasy mag rekenen.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Weg van de Angst, De Eerste Wet II.
Auteur: Joe Abercrombie
Pagina’s: 539
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90225-6434-9
Uitgever: De Boekerij
Boek prijs: € 12,50
Eboek prijs: € 6,99

Leave a Comment