Recensie | Joe Abercrombie – De Macht van het Zwaard

joe abercombie de macht van het zwaardLogen is nog niet zo lang geleden aan een wisse dood ontsnapt als hij een tovenaarsleerling aantreft die aanbiedt hem naar de Eerste van Magiërs te brengen. Glokta – ooit een kampioen in het leger, nu een kreupele inquisiteur voor de Kroon – is een complot van het Manufacturiersgilde op het spoor, dat hoe langer hoe interessanter lijkt te gaan worden. Kapitein Luthar traint zich de tandjes voor de aankomende Wedstrijd. De overwinning kan hem namelijk een bliksempromotie bezorgen. De komst van Ardee, de zus van zijn majoor, lijkt roet in het eten te gooien, want hij wordt stapelverliefd op haar. Ferro, die een deel van haar leven als slavin heeft doorgebracht, ontmoet de vreemde vogel Yulwei, die om nog onbekende reden haar leven wil redden. Wat deze personages zal binden, is dat ze allemaal een bijzonder voorstel zullen krijgen van Bayaz, de Eerste van Magiërs, namelijk om mee te gaan op een queeste die het aangezicht van de wereld kan veranderen.

De Eerste Wet, boek één moet het niet zozeer hebben van zijn samenhang: pas tegen het einde van het verhaal ontdekt de lezer wat deze personages het volgen waard maakt en wat hen uiteindelijk bindt. Het volgen van die personages is overigens geen straf: zij zijn zonder meer de grote kracht van deze serie: Luthar is een wat stereotype held die het niet voor de wind gaat, Logen lijkt een eenvoudige krijger die echter meer wijsheid tentoonspreidt dan hem op het eerste oog gegeven zou worden, en vooral Glokta is onsterfelijk goed als de norsige, gehandicapte inquisiteur. Veel scènes worden zo scherp geformuleerd dat de lezer bijna geen fantasie nodig heeft om ze voor zich te zien.

De Macht van het Zwaard is een vuistdikke knoepert waar je je tanden in kan zetten. Echt grensverleggend is het echter niet, maar aangezien er nog twee delen zijn, kan dat nog komen.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5
Titel: De Macht van het Zwaard
Auteur: Joe Abercrombie
510 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-6393-9
Uitgever: de Boekerij
Boek prijs: € 12,50
Eboek prijs: € 6,99

Leave a Comment