Recensie | Jochem de Jong – De Vloek van het IJzer

De jonge Anira reist samen met haar ouders naar het kolonistendorp Varna, waar haar oom Ervengaal de scepter zwaait. Hij moet het koninkrijk naar het Westen uitbreiden, maar dat is niet gemakkelijk. Eenmaal daar aangekomen, komen Anira en haar familie erachter dat het helemaal niet goed gaat. Mensen verdwijnen en de overgebleven dorpelingen zijn doodsbang. Voordat Anira het beseft, komt ze erachter dat dit allemaal onderdeel is van een groter plan, waar zelfs goden bij betrokken zijn. Wil ze voorkomen dat iedereen omkomt, dan moet ze proberen in te grijpen. Maar hoe?

In De Vloek van het IJzer keert Jochem de Jong terug naar zijn zelfgeschapen Aardrijk. Dit verhaal speelt lang voor het Lotsoffer, De Jongs eerste roman. Deze legende vertelt de oorsprong van het zwaard dat in het Lotsoffer een grote rol speelt. Het grote verschil met zijn vorige roman is dat de schrijver zich dit keer op een veel jonger publiek richt. Dat komt naar voren door het lettertype, de lengte van deze novelle en ook door de vele illustraties. Door de vlotte schrijfstijl schiet je zo door dit avontuur heen. Het plot is vrij eenduidig en wikkelt zich netjes af. Anira is een karakter zoals je vindt in de meeste tienerverhalen: jong, nieuwsgierig en onbesuisd. Door het verhaal heen ontwikkelt ze zich tot een daadkrachtige jonge vrouw die op haar strepen staat. Echt onverwachte wendingen zitten er dan ook niet in dit verhaal. Hierdoor verliest De Jong wat puntjes op originaliteit, maar jongeren zullen dat zeker niet erg vinden.

De vormgeving van dit boek is prachtig. Een mooie hardcover vol met sterke platen van illustrator Jos Weijmer. Alleen dat maakt het boek al een genot om te lezen.[L1]  Daarnaast zit er als extraatje een cd bij. De muziek is door de schrijver zelf gecomponeerd als ‘ soundtrack’ bij het boek – De Jong is naast schrijven namelijk ook componist van filmmuziek. Al met al is dit project een mooie samenwerking waarin de kwaliteiten van zowel de schrijver als de illustrator goed uitkomen. De Jong heeft zich ten opzichte van zijn eerste boek zeker ontwikkeld en al blinkt hij niet uit qua originaliteit, hij heeft een fijn verhaal weten te schrijven waaraan menig tiener veel plezier zal beleven.
(Cathinca van Sprundel)


De Vloek van het IJzer
Jochem de Jong
Prijs: € 24,95
ISBN: 978-94-90-76-7051

Leave a Comment