Recensie | Joanne Harris – De Lessen van Loki

Joanne Harris - De Lessen van LokiDacht je het verhaal van de Noorse mythologie te kennen? Van Opperhoofd Odin, Thor de Dondergod, Balder met zijn madeliefjesogen en zijn horde in katzwijm-vallende fans in de hoofdrollen en die achterbakse Loki die zo nu en dan de boel kwam verstieren? Ga er maar eens goed voor zitten dan, want laatstgenoemde, bijgenaamd de Bedrieger, heeft een paar op- en aanmerkingen bij de oorspronkelijke geschiedenis die hij graag even toe zou lichten.
Met een flinke dosis provocatieve humor vertelt Loki zijn kant van de geschiedenis. Over hoe hij uit de Chaos voortkwam, geroepen door Odin die hem zijn absolute steun toezegde om daar toch steeds weer op terug te komen; over hoe hij ondanks al zijn goede daden altijd het buitenbeentje van Asgard bleef; over hoe de andere helden afgunstig op hem waren en hem alle kwaads toewenste terwijl hij telkens de kastanjes uit het vuur haalde. En over hoe hij uiteindelijk zon op wraak en zich liet verleiden tot het veroorzaken van Ragnarok.

Joanne Harris volgt de Noorse mythologie op de voet en geeft een inleiding van A tot Z in de wereld van de goden. De namenlijst voorin is handig, maar amper nodig: de lezer wordt aan het handje meegevoerd langs alle goden en Loki’s omschrijvingen van hun karakter zijn zo beeldend dat ze onmiddellijk op je netvlies gebrand staan. Harris geeft er blijk van een groot vertelkunstenaar te zijn: met korte streken schildert ze de situaties die ondanks dat ze van mythische proporties zijn, levensecht aanvoelen. Ook weet ze de korte verhalen in een groter kader te plaatsen waardoor er een spanningsboog ontstaat die het hele boek omvat. Tegen de tijd dat het onvermijdelijke voor de deur staat, is het zelfs voor de kenner van de mythologische geschiedenis nagelbijtend spannend.

De personages zijn bijna allemaal karikaturen, maar dat heeft alles te maken met de manier waarop de Grote Verteller – Loki – hen typeert. En als er een personage gelaagd is, dan is hij het wel. Loki leert kennis te maken met de wereld van de Goden en die van het Volk, ontdekt pijn, liefde, lust, afgunst, afkeer en inkeer, en verhaalt hiervan op uiterst humoristische wijze. Het boek is doorspekt met ironische opmerkingen en daarmee relativeert Loki alles, inclusief zichzelf. Weet hij dat hij de boel belazert en er een dubbele agenda op na houdt? Jawel. Geniet hij ervan om de regels met de voeten te treden en overspel te plegen, zijn broeders te misleiden, trucjes uit te halen en de goden voor schut te zetten? Absoluut. Verdient hij het dan niet een klein beetje om op zijn nummer gezet te worden? Wat denk je wel niet! De charmante Zilvertong weet zich uit iedere situatie te praten en iedere beschuldiging om te zetten naar een verkapt compliment.

Een hoofdpersonage om van te houden, een uitgestrekt magisch landschap, vlijmscherpe humor en een gezonde dosis spanning: met die ingrediënten had Harris al een topper te pakken. Voeg daar een bijzonder soepele pen, een levendige mythologische geschiedenis en originele insteek aan toe en je krijgt een boek van uitzonderlijke klasse.
(Rianne Werring)

Untitled-5
Titel: De Lessen van Loki
Auteur: Joanne Harris
288 pagina’s
Leeftijd: 13+
ISBN: 978-9024-56381-4
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment