Recensie | Jim Butcher – Doodsnood

Harry Dresden is de enige tovenaar in Chicago. Samen met zijn vriend en ridder, Michael, komt hij voor hete vuren te staan in de vorm van geesten, demonen en ander gespuis. Maar de grens tussen de reële- en geestenwereld wordt verstoord. Meer dan normaal steken spoken deze grens over. Er vallen verschillende slachtoffers, die allemaal een band met Harry Dresden lijken te hebben. Tot slot is er de fee Lea nog. Zij wil dat Harry Dresden koste wat kost de belofte, die hij als kind roekeloos maakte, laten houden.

Harry Dresden is meer dan alleen een rechercheur die de dader moet vinden. Daardoor is het boek Doodsnood ook interessant voor mensen die niet zo’n fan zijn van detectives. Dit verhaal laat de lezer genieten van personages die van vlees en bloed lijken. Jim Butcher maakt zelfs de boosaardige personages menselijk. Het kwaadaardige of de wraakgevoelens die sommige spoken en vampieren voor Harry koesteren, komt goed over.

Butcher vraagt veel geduld. Zijn trage schrijfstijl is even wennen, maar past eigenlijk wel bij het verhaal. Butcher weet de zaken op het juiste moment te vertellen. Toch wordt het – vooral naar het einde toe – wat voorspelbaar. Ook versnelt het tempo drastisch wat de leesbaarheid geen goed doet. De lezer is ondertussen gewend aan het langzame leesritme en het plotse contrast dat door de versnelling ontstaat, haalt de lezer uit het verhaal.

Opvallend is het gebruik van metaforen die geregeld voorkomen. Butcher gebruikt ze vrij goed. Soms grenst het net aan het bombastische, maar over het algemeen storen ze niet. Ze helpen zelfs. Dat geldt niet alleen voor het beeldende aspect in het verhaal, maar ook de spanning en sfeer worden ondersteund door de manier waarop hij de beeldspraak gebruikt.

Doodsnood is een boek voor een ruim publiek. Zowel voor de detective-fanaten, als lezers die houden van sterke karakters, goede sfeer, een grote spanningsboog en een mooie schrijfstijl.
(Yarrid Dhooghe)


Doodsnood
Jim Butcher
Prijs: € 18,95
ISBN: 978-90-495-0008-5

2 Comments

  1. Johan on January 5, 2013 at 14:26

    Vreemd dat er maar 3 delen te koop zijn, terwijl de engels versie geloof ik al 20 delen heeft?!?

  2. Sander on July 24, 2013 at 14:39

    Geen 20, maar 14 (plus een verhalenbundel). De boeken worden steeds beter en het is jammer dat het in Nederland geen voet aan de grond krijgt. Elk nieuw boek wordt met spanning op gewacht en voert dan steevast de bestseller lijsten aan, met reden.

Leave a Comment