Recensie | Jette Carolijn van den Berg – Mila en Zilver; De vloek van de smaragd

Cover Mila en ZilverMila is een avontuurlijk en nieuwsgierig meisje. Zilver is een piratenjongen die Mila in een eerder avontuur heeft leren kennen. Samen wonen ze met hun kindermeisje Douchka in een groot herenhuis. Mila’s ouders zijn pas overleden en Mila moet hier nog erg aan wennen. Op een dag krijgt ze een telegram van een graaf uit Duitsland. Hij is een vriend van haar vader en ze worden uitgenodigd om te komen logeren op zijn landgoed vol verrassingen en ongewone dieren. Ze mogen het hele landgoed bekijken, behalve een vreemd gebouw midden op het terrein. De nieuwsgierigheid wint en ze gaan stiekem op onderzoek uit.

In het gebouw staat een sloep met een grote ballon. Als er plotseling iemand binnenkomt verschuilen ze zich in de sloep. Hij stijgt op en dat is het begin van hun avontuur. Wanneer ze bijna bij hun eindbestemming zijn, komen ze in een storm terecht en storten ze neer in de woestijn. De ballon is kapot en het water raakt snel op. Mila en Zilver trekken samen de woestijn in en worden gevonden door mannen te paard. Dit blijken de beschermheren van de dochter van de Sultan te zijn. Zij is op een missie om een vloek te verbreken die over haar familie en vrienden heerst. Mila en Zilver besluiten haar te helpen en komen in een gigantisch avontuur vol met woestijnzand, Fata Morgana’s en vreemde geuren.

Jette Carolijn van den Berg heeft een prettige en vlotte schrijfstijl. Ze heeft duidelijk haar pijlen gericht op de leeftijdscategorie 8 tot 12 jaar. Dit is te zien aan de opbouw van de hoofdstukken en de korte alinea’s. Op de eerste pagina’s van het boek staat een korte index. Het maakt het boek overzichtelijk en laat de lezer gemakkelijk kiezen tot hoever hij wil lezen. Zo kunnen de ouders het ‘lezen voor het slapengaan’ afbakenen met een deel of aantal alinea’s.

Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd met de uitleg over Mila en Zilver, waar ze wonen en wat er gebeurd is. Je hoeft de eerste delen over Mila niet gelezen te hebben om dit nieuwe verhaal te begrijpen. De opbouw is wat lang en beschrijvend uitgeschreven. Het vertraagt het algehele verhaal niet, maar kan er wel voor zorgen dat je het boek in het begin wat sneller weglegt. Als de snelheid van het verhaal toeneemt, nemen de wendingen in het verhaal helaas niet toe.

Het is duidelijk welke richting je als lezer wordt opgeduwd. Van den Berg probeert je tussendoor nog op het verkeerde been te zetten, maar door de hoeveelheid verrassende gebeurtenissen blijf je nieuwsgierig naar de rest en lees je tot het einde door.

De Vloek van de Smaragd is spannend, leuk en vernieuwend en maakt het leuk voor de lezers van de doelgroep. Echter is het boek voor volwassenen ook zeer geschikt. De Vloek van de Smaragd is het derde boek in de serie over de avonturen van Mila.
(Wendy Hogendoorn)

Untitled-3

Titel: Mila en Zilver; de vloek van de smaragd
Auteur: Jette Carolijn van den Berg
Pagina’s: 224
Leeftijd: 8-12
ISBN: 978-90488-1563-0
Uitgeverij Moon
Boek prijs: € 13,95
Eboek prijs: € 11,99

Leave a Comment