Recensie | Jennifer Donnelly – Waterfire saga 1: Deep Blue, Geheimen van de Zee

Deep blue, geheimen van de zeeOp de ochtend van haar verloving wordt zeemeermin Serafina wakker met vreemde dromen in haar hoofd. In die dromen waarschuwen de Iele, beter bekend als de rivierheksen, haar voor een snel naderend kwaad. Wanneer haar moeder tijdens haar verlovingsceremonie ernstig gewond raakt door een pijl, slaat Serafina op de vlucht om op zoek te gaan naar de dader. Tijdens haar reis wordt ze vergezeld door haar nichtje Neela, die al maanden lang dezelfde droom blijkt te hebben. Vol twijfel volgen ze de aanwijzingen op van de Iele en gaan ze opzoek naar de overige vier zeemeerminheldinnen. Met z’n zessen vormen ze een onbreekbaar zusterverbond dat in staat is het naderende kwaad te verslaan.

Deep Blue, Geheimen van de Zee is geschreven door de internationale bestsellerauteur Jennifer Donnelly. Helaas is dat nauwelijks terug te merken in dit boek. Een onzekere zeemeermin met een gewonde moeder, een knappe verloofde en een geweldig nichtje zouden toch zeker de ideale ingrediënten zijn voor een spannend en een meeslepend verhaal?

Het eerste waar je in het boek over struikelt, zijn de twee ongeloofwaardige plottwisten. Het boek begint met de verloving van Serafina, die daar ongelofelijk zenuwachtig voor is. Binnen een bladzijde is de verloving omgetoverd tot een bloedbad en gaat Serafina opzoek naar de daders. Binnen een hoofdstuk besluit ze die zoektocht te staken en opzoek te gaan naar een paar mythische rivierheksen. Al die plottwisten maken het je als lezer niet veel duidelijker op. Tevens vallen de personages uit het boek tegen. Ze worden stuk voor stuk in een paar zinnen beschreven en verder valt er weinig uit het verhaal op te maken. Ze ontwikkelen zich niet of nauwelijks door het verhaal heen. Ook worden enkele belangrijke personages, zoals de verloofde van Serafina, wel aan het begin van het boek opgemerkt, maar door de zoektocht heen hoor je niks meer van ze. Dit is spijtig, want sommige waren interessant en betekenden veel voor Serafina.

Een ander minpuntje is de spanning. Deze is zeker aanwezig, maar helaas spat deze niet van de pagina’s af. Er zijn momenten genoeg waar je als lezer met ingehouden adem zou zitten te lezen, mits deze momenten wat beter waren uitgewerkt. De momenten zijn vaak kort en zonder al te veel details geschreven. Dit kan liggen aan het feit dat het boek niet vanuit de ogen van een van de hoofdpersonen is geschreven, maar vanuit een derde persoon die als het ware boven het verhaal zweeft.

Hoewel de plottwisten, simpele personages en het gebrek aan spanning de kwaliteit van het boek nogal naar beneden haalt, is het verhaal niet slecht. Er zijn weinig boeken die gaan over zeemeerminnen en hun wereld, avonturen en problemen. Wat dat betreft introduceert dit boek een relatief nieuw thema binnen het fantasygenre. Het verhaal leest lekker vlot weg en geeft de lezer een idee hoe het leven in de zee eruit ziet. Een aanrader voor lezers die houden van het zeemeerminthema en die niet te hoge verwachtingen hebben. Tevens is het een suggestie voor lezer die eens een nieuw thema willen proberen.
(Nadym van Schaik)

Untitled-2.5
Deep blue, geheimen van de zee
Jennifer Donnelly
Pagina’s: 276
Leeftijd: 15+
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 978 90 00 33842 9
Boek prijs: €18,99

Leave a Comment