Recensie | Jeaniene Frost – Halverwege het graf

halverwege-het-grafCat Crawfield is een half-vampier. Haar afkomst weerhoudt haar er niet van om ten strijde te trekken tegen de ondoden die in grote getale onder ons leven, integendeel: ze maakt er goed gebruik van en hoopt ooit de boosdoener te vinden die haar moeders leven verpestte. Tijdens zo’n ‘jachtavond’ loopt ze Bones tegen het lijf: een vampier die ze maar wat graag een staak door zijn hart steekt, maar met wie ze uiteindelijk een bijzondere samenwerking aangaat om achter een stel slechte vampiers aan te jagen.

Jeaniene Frost is origineel in haar plot: de samenwerking tussen half-vampier Cat en vampier Bones is er een van een ander kaliber dan de bloedzuigende, gedwongen samenwerkingen die wel vaker in verhalen voorkomen, en tegelijkertijd ook behoorlijk anders dan de ‘samenwerking’ van Twilights Bella en Edward. Ook de benadering van de strijd tegen de vampiers is een bijzondere: Bones’ training van Cat maakt een vierdaagse marathon en dubbele bootcamptraining een lachertje lijken. Frost maakt gebruik van de alom bekende ‘kenmerken’ van vampiers – lust, bloeddorst, onsterfelijkheid en bovenmenselijke krachten – maar doet dat op een originele manier door juist Cats half-vampierkrachten in de spotlight te zetten en die te combineren met de krachten van vampier Bones.

De verhoudingen tussen Bones en Cat zijn tegelijkertijd de sterkte en de zwakte van het boek. De ontluikende romance tussen hen is al vanaf de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten te zien en ook de dilemma’s en twijfels daarover bij Cat zijn niet al te origineel: ze haat vampiers, weet niet wat ze met haar eigen gevoelens moet en ook haar familie speelt haar parten, want hoe zou ze hen moeten vertellen dat ze samenwerkt met een vampier? Frost valt nogal eens in herhaling over Cats dilemma’s: na de zoveelste ruzie tussen Bones en Cat over zijn vampier-zijn, is het een opluchting als Cat eindelijk haar keuze maakt.

Ondanks die herhaling en ietwat clichématige plot, slaagt Frost er wel in om de twee langzaam maar zeker naar elkaar toe te laten groeien en steeds een klein beetje meer van de twee personages te onthullen. Daardoor wordt Cat, maar vooral Bones, steeds intrigerender. Frost weet twee sterke karakters neer te zetten, ieder met hun eigen onhebbelijkheden. Juist de wisselwerking tussen die twee, ook op het romantische en soms behoorlijk erotische vlak, maakt dat Halverwege het Graf boven overige vampierverhalen uitsteekt.

Halverwege het Graf is een spannend boek, met een behoorlijke plot, een ietwat voorspelbare romantische verhaallijn, maar met twee hoofdpersonages die van het papier spatten en met een einde dat schreeuwt om een vervolg, zeker met de plottwist die Frost op de paar laatste pagina’s nog weggeeft. De laatste zin, ter illustratie: “Als je van me wegrent, kom je achterna. En ik zal je hoe dan ook vinden…”
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-3
Titel: Halverwege het graf
Auteur: Jeaniene Frost
379 pagina’s
ISBN: 978-94016-0160-3
Uitgever: Xander Uitgevers
Boek prijs: € 17,95 euro
E-book prijs: € 5,99 euro

Leave a Comment