Recensie | Jack Lance – Zone

Purser Sharlene Thier en steward Aaron Drake hebben al aardig wat uren in de lucht doorgebracht. Vlucht 582 van LAX Airport Los Angeles naar Sydney lijkt weer een routinevlucht te worden, ook al vraagt hij met zijn tijdsduur van veertien uur aardig wat van zowel bemanningsleden als passagiers.
Voor de vlucht kan Sharlene een naar gevoel niet afschudden en wanneer tijdens de vlucht alle communicatie- en navigatiesystemen uitvallen, weet ze dat het nog niet afgelopen is. Diverse onverklaarbare verschijnselen duiken op in het vliegtuig, de een nog angstaanjagender dan de ander. Al snel wordt duidelijk dat er iets aan boord is, iets kwaadaardigs.

Zone is een bovennatuurlijke thriller van Nederlandse bodem waar we trots op kunnen zijn. Jack Lance weet de spanning er goed in te houden gedurende het gehele werk. Zo maakt hij gebruik van de oogpunten van verschillende karakters, die elk de situatie anders bekijken door hun eigen verleden, persoonlijkheid en angsten. Ook kent het werk als geheel een heldere opbouw, waardoor de weg naar de climax goed geplaveid wordt.
Daarnaast gebruikt Lance een goed wapen; de psyche van de lezer. Hij maakt gebruik van de angsten die de meeste mensen hebben: angst voor hoogte, angst voor het donker en angst voor het onbekende. In plaats van het “monster” te beschrijven, geeft hij enkel een paar vage hints, waardoor de lezer met zijn eigen fantasie een beeld moeten samenstellen. Een beeld die door dit persoonlijke tintje angstaanjagender wordt dan Lance het ooit met woorden had kunnen schetsen.

Doordat het merendeel van de thriller zich afspeelt in een vliegtuig, staat er veel jargon in het boek. Deze woorden zijn echter zo door de rest gevlochten dat ze nergens afleidend zijn. En als leek neem je alles aan wat Lance zegt.
Eigenlijk is het taalgebruik in het boek niet afleidend. Dit heeft als voordeel dat de thriller zeer vlot gelezen kan worden en de woorden al snel worden omgezet in beelden, waardoor je enkel merkt dat je pagina’s aan het omslaan bent als je hoognodig naar de wc moet. De keerzijde is echter dat je aan het eind van het boek vrij lastig kunt citeren, omdat de zinsconstructies je niet bijgebleven zijn.
Wat je echter wél bijblijft, is de beklemming in Zone. De personages zijn elk gewone mensen. Ze zijn machteloos in hun enorme, vliegende, potentiële doodskist. Ze kunnen vrij weinig doen terwijl ze wachten tot wat komen zal. Vooral deze stilte voor de storm blijft je nog lang na lezing bij.

Nog een laatste opmerking is dat in Zone geen echte verklaring wordt gegeven. Sommige lezers kunnen zich hieraan storen, voor anderen is dit geen probleem. De mens kan nog niet alles verklaren, dus waarom zou alles in een boek dan glashelder moeten zijn?

Zone is een uitstekende bovennatuurlijke thriller die uit de psyche van de lezer de meest angstaanjagende beelden trekt. De personages zijn als gewone mensen geschilderd, wat het werk enkel in kracht doet toenemen. Zone is een aanrader voor zowel horror- als thrillerlezers. Lees het alleen niet vlak voordat je zelf de lucht in gaat, straks sta je aan het loket om je ticket te laten vervallen.
(Saskia van Oostenrijk)


Zone
Jack Lance
Prijs: €14,95
ISBN: 978-9-02453-843-0

Leave a Comment