Recensie| Jack Broscie – New Earth: De Doembrenger

Na een wereldwijde oorlog tussen mensen en cyborgs is de mensheid bijna weggevaagd. Een paar kleine gemeenschappen leven voort in omheinde gebieden. Ze weten niet hoe de wereld buiten de muren eruit ziet, alleen dat de Maistro’s daar wonen. Die beschermen de mensheid tegen genetisch gemanipuleerde wezens, in ruil voor afdracht van geld en goederen. Het lijkt een goede deal, totdat enkele mensen zich buiten de muren wagen en daar vreemde dingen ontdekken.

Jack Broscie heeft duidelijk zijn best gedaan op dit in eigen beheer uitgebrachte boek. Ruim tweehonderd dichtbeschreven pagina’s, mooie illustraties, een verklarende woordenlijst achterin en op de achterflap prijst hij zijn schrijfstijl nog eens aan. Maar helaas is De Doembrenger niet fijn om te lezen. Het verhaal bestaat bijna alleen uit gevechten en infodumps en een heleboel inwisselbare personages. Hoewel Broscie iedere gebeurtenis uitgebreid beschrijft komt zijn verhaal nergens tot leven. Dat komt vooral omdat hij veel te veel uitlegt. In een poging om toch wat variatie aan te brengen gebruikt hij graag perspectiefwisselingen. Alleen kan hij hier niet goed mee omgaan – geregeld beschrijft hij dezelfde situatie twee keer. Gecombineerd met het weinig invoelende taalgebruik en de kinderlijk aandoende passages over maatschappij en technologie, verwacht je dat de auteur een tiener is. Broscie is echter de vijftig al gepasseerd.

Het boek wil maar niet spannend worden. Vooral de slechte ‘Doembrenger’ komt niet uit de verf. Hij is zo plat als een pannenkoek door zinnen als: ‘Maar goed dat ik op verkenning ging naar Zinnon, ook al was dat geen succes omdat iedereen was geëvacueerd. En mijn halve leger is ondertussen in de pan gehakt.’  Hallo, Austin Powers! Ook op andere momenten is Broscie onbedoeld grappig, zoals in zijn naamkeus.  Hoofdpersonen T’orkh, Tmara en Triki, planeet Vealcq, de stad Bra-Los, de diersoorten gnorff en hakijn, ze werken allemaal op de lachspieren. Diep verborgen in dit boek zitten wel een paar aardige ideeën, maar als Broscie wil dat wij hem serieus nemen als schrijver moet hij bij zijn volgende project echt een redacteur inschakelen.
(Eva Laiste)


New Earth: De Doembrenger
Jack Broscie
Prijs: €17,95
ISBN:  978-94-6089-684-2

2 Comments

 1. Tim de KW on November 11, 2011 at 14:37

  Een aanrader dus? 😉

  Bra-Los is inderdaad grappig. Hier wonen ook nog eens veel vrouwen?

  Leuk geschreven recensie!

 2. jack broscie on January 30, 2012 at 08:52

  Zie voor andere recensies: http://www.jackbroscie.nl/public-relations/recensies

  Paar aanvulllingen op de recensie van Eva:
  ==> geen geld en goederen, maar mensen en goederen
  ==>proeflezers/ redacteur: is al in gang gezet
  ==>namen, schrijfstijl, ed: is aangepakt in tweede boek

Leave a Comment