Recensie | Jaap Boekenstein – De geboorte van de magiër

De geboorte van de Magiër is het tweede boek dat Jaap Boekenstein schreef over zijn fantasywereld Kahdal en diens kleurrijke inwoners. Een oudere dief die zijn pupil wil beschermen, drie dansende halfzusjes, een adellijke vrouw die alles verliest en een verliefde luitenant die zich aan een erg diepgaand onderzoek waagt, zijn slechts enkele van de personages die Boekensteins wereld bevolken. Hoewel dit boek een vervolg is op De dood van de magiër kunnen beiden los van elkaar worden gelezen.

Jaap Boekenstein beschrijft zijn wereld in vloeiende zinnen en weet de vaart er goed in te houden. Geen enkel woord is overbodig. Met zijn woorden weet hij de lezer te prikkelen en mee te voeren in zijn wereld.

Dat is de grootste frustratie bij het lezen van deze roman. Voordat een karakter goed en wel geïntroduceerd is, gaan we naar het volgende karakter, of naar een compleet ander verhaal. Vial en zijn pupil Doran worden in het eerste hoofdstuk geïntroduceerd, waarna ze het hele boek niet meer voorkomen. Pas op de allerlaatste pagina’s krijgen we kort te horen hoe het hen vergaan is.

Dit boek lijkt eerder op een verzameling korte verhalen dan op een complete roman. Sommige verhalen hebben verwijzingen naar elkaar of overlappende karakters. Vooral de verhaallijn van Caalilia/Yorja, die terecht komt in een vrouwenstrafkamp en daarna een leven probeert op te bouwen aan de onderkant van de samenleving is erg pakkend.

De drie halfzusjes, die prominent op de cover staan, komen pas halverwege de roman aan bod. Hun verhalen bestaan vooral uit streken, de ene geslaagder dan de andere. Van alle karakters krijgen ze de meeste woorden, maar deze sensuele en ondeugende versie van K3 blijft aan de oppervlakte hangen.

Toch laat Jaap Boekenstein de lezer smachten naar meer. Het voelt slechts een klein deel Kadhal en zijn mysteries worden getoond. Hij weet de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken. Hopelijk leert hij die in het volgende deel te bevredigen.
(Cathinca van Sprundel)


Jaap Boekenstein
De geboorte van de magiër
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-94-608-6027-0

Leave a Comment