Recensie | J. & S. Guptara – De Zwaardcodex

Aan het eind van de Samenzwering van Calaspia, bleek dat de Ostentum niet echt teruggekeerd zijn. Het was allemaal in scene gezet. Nu zijn Bryn en Mittni op weg naar Culmus Sangui, een geheime orde van elite krijgers, om zich daar voor te bereiden op de komende strijd tegen de duistere samenzweerders die Calaspia nu in handen heeft. Tijdens zijn opleiding komen Bryns speciale talenten aan het licht en die leert hij daar verder ontwikkelen. Bryn groeit, mede dankzij een zwaard, uit tot een goede, maar agressieve vechter, op een dusdanige manier dat zelfs zijn vrienden hem niet meer herkennen. En Bryn de confrontatie met zichzelf moet aangaan.

De Zwaardcodex is het tweede deel van de Samenzwering van Calaspia-trilogie. Het is wel goed te merken dat de tweeling ouder was toen ze dit tweede deel schreven. Het is een volwassener verhaal, er is duidelijk over nagedacht en het boek is nog dikker dan deel één. Hun eigen stijl is hier ook beter ontwikkeld dan in het eerste deel, maar net zo bloemrijk. Soms zelfs een beetje te. Sommige zinnen moet je twee keer lezen voordat het duidelijk is wat er bedoeld wordt en dat is jammer. Mooi schrijverij hoort iets toe te voegen aan het verhaal en in dit geval doet het er regelmatig afbreuk aan. Ook verzandt de tweeling, net als in deel één, regelmatig in lange geschiedenislessen en dat haalt de vaart uit het verhaal.
Toch zit het boek goed in elkaar. Ze hebben er duidelijk goed over nagedacht, maar ‘de samenzwering’ blijft te vaag om er echt grip op te krijgen.
Gelukkig zit het boek ook weer vol oude bekenden, zoals de Plimps die toch elke keer weer een grappig tintje aan het verhaal weten te geven.
(Stéphanie de Geus)


De Zwaardcodex
J. & S. Guptara
Prijs: € 22,50
ISBN: 978-90-284-2384-8

Leave a Comment