Recensie | J.R.R. Tolkien – De Hobbit of Daarheen en Weer Terug

de hobbitIn het groenste gedeelte van Midden-Aarde wonen de Hobbits, kleine mensachtigen die over het algemeen in een gezellige woning onder de grond wonen en zich bij voorkeur niet bemoeien met de buitenwereld. Het is voor de vermaarde Bilbo Balings dan ook een onwelkome verrassing als op een dag een dwerg bij hem aanklopt. En nog één. En nog één, net zo lang totdat er dertien dwergen en een oude tovenaar in zijn huis verzameld zijn. Ze leggen hem de reden van hun komst voor: de draak Smaug heeft zich de Dwergenschat toegeëigend en het gezelschap is onderweg om die op het mythische beest te heroveren. Al wat ze nog nodig hebben is een dief. Voor hij het weet is Bilbo deel geworden van het reisgezelschap, en gaat hij de strijd aan met trollen en orcs, ontmoet hij Elfen en tovenaars, en reist hij honderden mijlen om uiteindelijk de strijd aan te binden met Smaug zelf.

Met alle aandacht voor de Lord of the Rings-trilogie en de huidige reeks Hobbit-films zou je bijna vergeten dat het allemaal begonnen is met een fantasyroman van twee vingers dik. Daar waar de andere werken van J.R.R. Tolkien bekend staan om hun hechte taalgebruik en langdradige beschrijvingen, leest De Hobbit lekker weg en is het bij tijd en wijle bijzonder komisch. Je moet een liefhebber zijn van de liedjes en gedichtjes die Tolkien te pas en te onpas door het boek strooit, en natuurlijk doet de stijl af en toe wat oubollig aan – maar wat kun je verwachten van een werk dat in 1937 voor het eerst gepubliceerd werd en alleen in de Nederlandse vertaling al 31 keer herdrukt werd?

De Hobbit is een pareltje in de fantasyliteratuur: leuk voor kinderen en volwassenen, met hier en daar een serieuze noot. En natuurlijk is het een prima inleiding op de wat zwaardere In de Ban van de Ring-trilogie.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Hobbit of Daarheen en Weer Terug
Auteur: J.R.R. Tolkien
253 pagina’s
Leeftijd: 12+
ISBN: 9789022564073
Uitgever: de Boekerij
Boek prijs: € 15,00
Eboek prijs: € 12,99

1 Comment

 1. Mariken van Zwam on December 26, 2013 at 08:45

  The Hobbit is een boek dat eigenlijk alleen voor kinderen is geschreven. Dit is duidelijk merkbaar in de versjes, de namen van de genoemde personen en in de zich steeds herhalende geluidsimitaties.
  Inderdaad, dat is erg leuk voor (jongere) kinderen, maar niet meer zo spannend voor oudere kinderen en volwassenen.

  Wanneer je ‘the Hobbit’ bekijkt als kinderboek dan zie je pas goed hoe geweldig goed Tolkien inspeelde op het visueel en auditief vermogen van kinderen. Elke keer weer gaf hij een impuls voor het kind om de verhaallijn te blijven volgen en om het gebeurde te kunnen onthouden.
  Het is dan ook een prima voorleesboek.

  ‘The Hobbit’ uitsluitend bekijken als een soort ‘voorboek’ van de Ring-triologie doet zowel ‘the Hobbit’ als ‘De Ring’ tekort.

Leave a Comment