Recensie | J.R.R. Tolkien – Arthurs Val

In ‘t oosten beoogde      Arthur te strijden
met wapen en weer        in de wilde marken
maar men riep weder     de Koning der Britten
door plicht gebonden     gaf hij gehoor.
Arthur en Gawain!          Die westwaarts rijden
op mars naar Mordred  donker van woede.
Bezwaard was Arthur    in zijn nood ontbrak nu
zijn nobelste ridder:        Lancelot du Lake.
Pijnlijk de tol                      en de prijs is hoog.
Nimmer was Arthur        door nood of gevaar
bedwongen, beducht.   Kan hij als koning
wederkeren in vrede?

arthurs valArthurs Val wordt groots aangekondigd als ‘de nieuwe Tolkien’, waarmee het één en ander aan verwachtingen wordt geschept. Bij die beroemde naam denken we immers allemaal aan Hobbits, Midden-Aarde en een zekere geschiedenis met een Ring? Wie het boek met die verwachtingen heeft gekocht, komt bedrogen uit: behalve dat in de verklarende teksten paralellen worden getrokken met de Silmarillion, is het boek een vreemde eend in de bijt verleken met Tolkiens bekendere werk.

Echter: wie het boek van de plank heeft gepakt om over Koning Arthur te lezen, of omdat die een interesse heeft in Engelse taal en dichtkunst, heeft een pareltje in handen. Arthurs Val is een verhalend gedicht in een – zeker voor Nederland – onbekende versvorm, en slaagt er ondanks die vorm in alle goede punten van een prozawerk met zich mee te brengen: beeldende beschrijvingen, levende personages en meeslepende actiescènes. Het gedicht zelf beslaat nog geen kwart van het boek en gaat gepaard met een uitstekende Nederlandse vertaling. Het is nooit eenvoudig om een gedicht te vertalen en Reneé Vink verdient daarom absoluut een pluim. Zij heeft Tolkiens zinnen zo exact mogelijk, inclusief alliteraties en andere stijlfiguren, vertaald. Daardoor mis je met de Nederlandse versie bijna niets van het origineel.

De rest van het boek bestaat uit de verhelderende teksten van zoon Christopher, waaronder een overzicht van de Arthurmythes, inclusief fragmenten in het Middeleeuws-Engels, een uitleg van de versvorm en korte inleiding in diens geschiedenis, het zit er allemaal in. Veel naslagwerk dus, en daar moet je van houden, anders wordt het al snel een droge boel.

Je moet het boek om de juiste reden uit de kast hebben getrokken, anders kom je gauw van een koude kermis thuis. Voor de liefhebber van Arthurlegendes en Engelse taalkunde is dit boek een onvervalste aanrader.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: Arthurs Val
Auteur: J.R.R. Tolkien
Pagina’s: 224
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90225-6627-5
Uitgever: de Boekerij
Boek prijs: € 18.95
Eboek prijs:  –

Leave a Comment