Recensie I Samantha Shannon – Het Bottenseizoen

bottenseizoenPaige Mahoney is de Bleke Dromer, lid van een bende helderzienden – de Zeven Zegels – in Londen. Engeland gaat al tweehonderd jaar gebukt onder de heerschappij van Scion, een organisatie die helderzienden vogelvrijen heeft verklaard. Op een dag komt Paige in het nauw en doodt ze een agent. Ze wordt opgespoord en met een groep andere helderzienden verscheept naar de geheime stad Oxford. Daar staat haar een verrassing te wachten: de stad is ingenomen door een niet-menselijk ras – de Refaiem – en aan het hoofd van dit ras staat de familie Sargas met de wrede Nashira als souverein. De Refaiem blijken zich te voeden met de aura’s van helderzienden, ze houden gewone mensen – aangeduid als amauroten – als hun bedienden en onwillige helderzienden doen dienst als harlekijnen en entertainers – harlies. Paige wordt vanwege haar zeldzame talent als droomdoler aan de bloedgemaal van Nashira toegewezen. Deze mysterieuze Warden Arcturus lijkt een heel ander doel voor ogen te hebben dan de gemene Nashira, maar kan Paige hem vertrouwen?

De schrijfster van Het Bottenseizoen kwam al in het nieuws vanwege het torenhoge voorschot dat ze voor haar manuscript mocht ontvangen en wordt bejubeld als hét nieuwe talent van fantasyland. Of al dat gejuich terecht is, is nog maar de vraag: gedurende de eerst zestig bladzijden zijn er al behoorlijk wat clichés de revue gepasseerd. Zo is hoofdrolspeelster Paige uiteraard uitgerust met een bijzonder talent, een bijzonder uiterlijk kenmerk, een bijzondere achtergrond en weet je als lezer vanaf het eerste moment dat er iets op gaat bloeien tussen de duistere engel Warden en de recalcitrante Paige. Daar komt nog eens bij dat je als lezer ondergesneeuwd raakt door informatie. Shannon lijkt wel haast onstuitbaar in het uitleggen van maatschappijstructuren, niveaus van helderziendheid, relaties van personages onderling, vormen van medicijngebruik onder Refaiem en helderzienden, de afwijkende geschiedenis van Engeland etc. Gooi een emmer vol technische begrippen en onuitspreekbare Refaietische namen erbij en je hebt een zwembad waar de lezer bijna in verzuipt. Veel richting heeft het boek niet. Nadat Paige bij Warden terecht is gekomen, verzandt het een beetje in trainingsmomenten, ontmoetingen met harlies en helderzienden in Oxford en halfslachtige ontsnappingspogingen. Behalve Paige zelf, Warden Arcturus en bendeleider Jaxon Hall zijn de meeste personages (en dat zijn er nogal wat) vlak en hebben weinig karakter.

Een slecht boek is Het Bottenseizoen niet. Het is intelligent geschreven, heeft mooie vondsten en is bij vlagen zeer spannend. De hoge verwachtingen maakt het boek echter niet waar, en misschien had de oorspronkelijke redacteur het enthousiasme van Shannon beter een beetje kunnen temperen. Dat had wellicht een minder taai boek opgeleverd.
(Rianne Werring)

Untitled-2.5
Titel: Het Bottenseizoen
Auteur: Samantha Shannon
480 pagina’s
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90446-2258-4
Uitgever: Prometheus
Boek prijs: € 15,-
Eboek prijs: €

Leave a Comment