Recensie | Paul E. Horsman – De Schaduw van de Revenaunt 3: Ordelanden

9200000023013434Ghyll mag dan wel koning van Rhidauna zijn, dat betekent nog lang niet dat er sprake kan zijn van rust. Met name met de buurlanden valt nog wel het één en ander te onderhandelen en te bespreken. Om te beginnen gaan vier van zijn trouwe vrienden – waaronder de spion Zethir – naar het eiland Desperaine om Zethir’s zuster te redden. Dan moet de moord op een landscommandeur van de Ordelanden onderzocht worden – de landen verdenken elkaar en een oorlog dreigt. In Quanshun bedreigen monsterlijke ravaratten en golems de steden in opdracht van de Dar’khamorth, en in Opit houdt zich een verrader schuil. En Ghyll zelf? Die heeft het zwaar genoeg, aangezien zijn koningin zwanger is en hem plechtig heeft doen beloven bij de geboorte van zijn nageslacht aanwezig te zijn!

Het derde deel van de serie kent weer een keur aan nieuwe bijpersonages: de sterke strijdmaagd Harma, de (in eerste instantie) verwaande abeen Gareph uit Opit, en de lamme jongen Joustan die ondanks zijn zware handicap bijzondere talenten tentoon zal spreiden. Helaas maakt Paul Horsman zich schuldig aan ‘kwantiteit boven kwaliteit’, want geen van deze personages krijgt de kans om echt goed uit de verf te komen. Het meest tot de verbeelding spreken dan ook de personages die wél de kans krijgen om hun gedachten de vrije loop te laten en stil te staan bij de gebeurtenissen: dat zijn met name Ghyll en de spion Zethir.

Überhaupt kent het boek te weinig momenten van rust: het ene drieste avontuur volgt het andere op en de personages trekken halsoverkop van het ene grensland naar het andere. Daardoor krijgen al die ontwikkelingen weinig betekenis: bijpersonages die in het ene hoofdstuk geïntroduceerd zijn, keren slechts in een bijzin weer terug – als ze geluk hebben. En met al die haast krijgen de personages en ontwikkelingen die er wel toe doen, amper de tijd om uit te kristalliseren.
Dat Horsman het wel kan, blijkt als er dan een moment is om die rust te nemen – zoals wanneer spion Zethir door de stad zwerft en aangevallen wordt door een sluipmoordenaar. Op die momenten schrijft hij rake zinnen in stilistisch mooie bewoordingen zonder bloemrijk te worden, komen zijn personages tot leven en ruik je de zure bierlucht in een donker steegje.

Net als zijn voorganger Zihaen had Ordelanden twee keer zo dik mogen zijn. Liever wachten we wat langer op deel vier – het zou de moeite zeker waard zijn – want met dit boek schiet Horsman zichzelf eigenlijk tekort.
(Rianne Werring)

Untitled-3
Titel: De Schaduw van de Revenaunt 3:Ordelanden
Auteur: Paul E. Horsman
232 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94907-6745-7
Uitgever: Zilverspoor
Boek prijs: € 17,95
Eboek prijs: €

Leave a Comment