Recensie | Mark Lawrence – Koning der Wrake

9200000002160960Het is vier jaar nadat Jorg van Ancrath en zijn roversbende het kasteel van zijn oom veroverden. In de tussentijd tijd heeft Jorg zeker niet stilgezeten, maar nu zit hij behoorlijk in de knel: de charismatische Prins van Pijl staat voor zijn poort. Deze prins met de blonde lokken krijgt het voor elkaar om koninkrijken samen te brengen, zodat hij keizer kan worden. Dat is iets dat Jorg natuurlijk niet wil laten gebeuren, aangezien hij zelf op een keizerstroon aast. De situatie lijkt hachelijk. Een enorme troepenmacht trekt naar Jorgs prinsenburcht en hij heeft te weinig man om weerstand te kunnen bieden. Maar is de situatie wel echt zo hopeloos?

Koning der Wrake draait net als het vorige deel om hoofdpersoon Jorg. Deze jongeman is nu een stuk ouder, maar nog getroebleerder, duisterder en meer getekend dan dat hij al was. Het verhaal van de belegering wisselt zich af met gebeurtenissen van vier jaar terug, vlak na het eind van Prins der Wrake. Deze verhaallijn verklaart langzamerhand hoe Jorg in zijn penibele situatie is gekomen.  Je moet als lezer wel je hoofd erbij houden, voordat je het weet mis je een stukje belangrijke informatie. En elke detail is belangrijk, hoe futiel de scène soms ook lijkt. Dat maakt het geen makkelijk boek, maar wel een boek om van te genieten. Telkens vraag je je af: ‘wat gaat Jorg nu weer doen?’. De oplossingen voor Jorgs problemen zijn dikwijls net zo wreed als creatief.  Daarnaast betaalt de jongen altijd een prijs voor zijn successen. Dit maakt hem tot een heel interessant personage.

Als je van een afstandje naar het verhaal kijkt, lijkt Jorg de slechterik en de prins van Pijl de goedzak. Lawrence krijgt het voor elkaar dat je ondanks alles, juist sympathie koestert voor Jorg. Hij snijdt met gemak je keel door, maar heeft soms bijzondere momenten van compassie. Daarnaast is het plot enorm inventief en alles past als een perfecte puzzel in elkaar. Dit deel is duisterder en gecompliceerder dan het eerste deel, maar Lawrence weet de aandacht perfect vast te houden. Het wordt dus met smart wachten op het sluitstuk van deze trilogie.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-4
Titel: Koning der Wrake
Auteur: Mark Lawrence
Pagina’s: 416 pagina’s
Leeftijd: 18+
ISBN: 978-90245-5557-4
Uitgever: Luitingh
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 14,99

Leave a Comment