Recensie I Kate Elliot – Koud Vuur

Kate Elliot - Koud VuurNa de spannende gebeurtenissen in Koude Magie is het Catherine Barahal en haar nichtje Beatrice gelukt om te ontsnappen van hun huisarrest. Ze denken een toevluchtsoord te kunnen vinden bij de ‘radicalen’ die streven naar een democratie, maar ook daar zijn ze niet veilig. Ze moeten zo snel mogelijk uit Adurnam zien te ontsnappen. Zowel de Koude magiërs als generaal Camjiata willen de twee te pakken krijgen. Ze weten dat Beatrice ‘de dromen van draken bewandelt’ – dat betekent dat ze de toekomst in haar dromen ziet, die ze tekent in haar schetsboek. Het tweetal belandt in de Cariben, waar de vuurmagiërs de dienst uitmaken. Daar komt Cat oog in oog te staan met Andevai, de man waarmee ze in het vorige deel tegen haar wil getrouwd is. Hoewel hij nog steeds trouw verschuldigd is aan het magiërshuis, lijkt hij haar te willen helpen.
Om het nog moeilijker te maken, bemoeit de geestenwereld er zich ook mee. Cat ontdekt dat haar verwekker een machtige ‘geest’ is, die een hekel heeft aan alles wat met draken te maken heeft. In de nacht van Allerzielen zal hij met de Wilde Jacht uitrijden. Wanneer Cat niets doet, zal Bee hun volgende slachtoffer worden.

Kate Elliot zet in het begin de vaart er flink in. Cat en haar nichtje zitten in een stad waarin ze niemand kunnen vertrouwen. Hun vlucht gaat gehaast en chaotisch. Ondertussen breken er rellen uit en jaagt iedereen ze op. Toch kan Elliot het niet laten om allerlei informatie te geven over haar bijzondere wereld. Soms lijkt het onnatuurlijk, vooral als de twee in hun vlucht elkaar hun geschiedenis telkens voorkauwen. Alsof daar tijd voor is. Wanneer ze de oversteek hebben gemaakt naar de geestenwereld, wordt het tempo iets rustiger. Elliot plaatst Cat in de Cariben, een plek die net zo vreemd voor haar is als voor de lezer. Net als Cat begrijp je niet direct wat er gebeurt. Voordeel: je zit daardoor heel dicht op de huid van Cat en je kan haar frustratie volledig meevoelen. Nadeel: De situaties zonder uitleg zijn best verwarrend en daardoor frustrerend. Het is vooral vervelend dat als de gebeurtenissen in een stroomversnelling raken, de informatie met bakken wordt uitgestort. Ander minpuntje is de taal van de Cariben. Kate Elliot gebruikt ‘Caribisch Engels’ in haar verhaal. In het Nederlands klinkt het helaas alsof die personages allemaal een spraakgebrek hebben.

Dit zijn eigenlijk de enige nadelen van een verder goed tweede deel. Ondanks de verwarring steekt Elliot’s wereld ingenieus in elkaar. Daarnaast is het heel makkelijk om je in te leven in Cat’s personage, die fouten maakt, verkeerde inschattingen doet, maar toch alles probeert om in leven te blijven. De informatie die Elliot geeft is vooralsnog erg interessant en doet verlangen naar meer. Het romantische plot blijft overeind en het einde is enorm spannend. Een hoop is duidelijk geworden, maar er zijn alsnog voldoende onverklaarde lijntjes die het wachten op het volgende deel erg lang maken.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-3.5
Titel: Koud Vuur
Auteur: Kate Elliot
Pagina’s: 600
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90-245-5404-1
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 14,99

Leave a Comment