Recensie | Kate Egan – The Hunger Games: Het officiële boek bij de film

Meer weten over de film en de boeken van De Hongerspelen? Dat kan bij de officiële filmgids van The Hunger Games. De achterkant belooft een kijkje in alles wat te maken heeft bij het maken van deze blockbuster. Het boek opent met een omschrijving van het succesverhaal van Suzanne Collins. Ze publiceerde al eerder jeugdboeken, maar kreeg het idee voor De Hongerspelen toen ze tv keek en schakelde tussen beelden van een oorlog en een realityserie. De beelden overlapten en vormden de basis van de serie. Het idee wist ze voor een bedrag met meerdere nullen te verkopen. Niet veel later stonden de boeken bovenaan de bestsellerlijsten en was het wachten op de verfilming. Het hele proces van de zoektocht naar de juiste regisseur en de juiste acteurs wordt omschreven. Daarbij komen ook de acteurs met kleinere rollen aan het woord, wat zorgt voor een compleet beeld. Het gehele verhaal wordt in een vlotte, leesbare stijl geschreven en je schiet zo door alles heen, zonder dat het ergens saai wordt.

Het boek zit vol met grote ‘filmstills’ waardoor je meer tijd krijgt om te zien hoe alles eruitziet. Daarnaast komen er voldoende ‘achter-de-schermen-foto’s’ langs om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Het hoofdstuk dat verhaalt over de kostuums zit vol met grote foto’s en korte quotes. Deze foto’s spreken voor zich en de quotes verhelderen de beelden. Een van de leukste hoofdstukken gaat over het filmproces zelf. Ook een bezoek van Suzanne Collins aan de set komt aan bod, net als vele andere weetjes waarvan de fans zeker blij zullen worden.

Het enige nadeel is dat er geen langere interviews inzitten, bijvoorbeeld met Suzanne Collins of met actrice Jennifer Lawrence. De korte quotes werken goed bij de hoofdstukken over de kleding, de make-up en de sets, maar van sommige acteurs wil je echt meer weten. Echt diepgaand is het dus niet: het boek is vooral een verheerlijking van het gehele filmproces. Alle acteurs zijn aanstormende talenten, de regisseur is ‘uniek in zijn soort’, de setdressers zijn ‘ware kunstenaars’ etc. Een kritische noot hoef je in dit boek niet te verwachten, maar dat is ook logisch, omdat het onderdeel is van de hele marketing rondom de film.

Dit ‘officiële boek bij de film’ doet gewoon wat het moet doen: de fans laten genieten van mooie foto’s, kijkjes achter de schermen en grappige feitjes en wetenswaardigheden. Een ‘musthave’ voor elke fan van De Hongerspelen.
(Cathinca van Sprundel)


The Hunger Games; Het officiële boek bij de film
Kate Egan
Prijs: € 14,99
ISBN: 978-90-00-31-2252

Leave a Comment