Recensie I Bernhard Hennen – Ravenstorm 3: De wraak van de tovenaar

Het derde deel van een trilogie is vaak een spectaculair slotakkoord, waarin alle lijnen samenkomen, vele vragen een antwoord krijgen en het verhaal tot een climax komt. Bernhard Hennen overtreedt deze regel, waar in principe niks mis mee is, maar zijn laatste noten zijn helaas nogal vals.

Omar en Melikae zijn uit elkaar gerukt. Melikae zit gevangen bij de tovenaar Abu Djenna en hij heeft haar gedwongen een brief te schrijven aan Omar, waarin staat dat ze hem nooit meer wil zien. Omars hart is gebroken en hij zoekt een manier om eervol aan zijn einde te komen in de oorlog die nog steeds woedt. Hun verhaal wordt verteld door de sprookjesverteller Mahmud, die ook een geschiedenis heeft en probeert zijn leven te beteren.

Waar het verhaal in deel twee nog spannende momenten had, zijn die in dit slotdeel bijna afwezig. Melikae leeft maar in het paleis van de tovenaar, denkt na over zelfmoord en beklaagt zichzelf. Omar zwerft maar rond, beklaagt zichzelf en denkt na over zelfmoord. Dit duurt vrij lang en zelfs de oorlog die nog steeds op de achtergrond woedt, voegt weinig toe. Hennen beschrijft uitgebreid veldslagen en schermutselingen, maar omdat het Omar totaal niet raakt, doet het ook de lezer niets. Het leven van Melikae is ook een sleur, totdat ze ‘noodgedwongen’ een relatie aangaat met een knappe bezoeker van Abu Djenna’s paleis. Alleen de sprookjesverteller die een verminkt meisje zijn vak probeert te leren, blijft nog een beetje interessant.

Daarnaast beseft Hennen halverwege het boek dat zijn karakters nog wat extra ontwikkeling nodig hadden. Dit gebeurt dan ook razendsnel. Omar verandert spontaan van een emotioneel wrak in een bittere krijger, de ‘wrede’ tovenaar draait als een blad van een boom om en Melikae beseft ineens dat eeuwige liefde ook niet alles is. Vooral dat laatste is zonde. Het enige dat de drie boeken nog een beetje bij elkaar hield, was de ‘liefde’ tussen die twee. Dat die aan het eind wordt weggegooid, laat ook de laatste steen van dit bouwsel instorten.

Het idee achter deze reeks is aardig en zeker met deze setting uit 1001 nacht had zoveel meer gekund. Helaas is Hennen over dit onderwerp gestruikeld en is deze reeks vooral een gemiste kans.
(Cathinca van Sprundel)


Ravenstorm 3: De wraak van de tovenaar
Bernhard Hennen
Prijs: € 17,95
ISBN: 978-90-245-3321-3

Leave a Comment