Recensie | Antoine Rouaud – De Hand van de Keizer

Antoine Rouaud-De hand van de keizer.inddEnkele jaren na de val van het Keizerrijk is er van generaal Dun-Cadal niet veel meer over. Hij brengt het merendeel van zijn tijd door met zich bezatten in een kroeg om vervolgens in slaap te vallen in de armen van zijn favoriete hoer. Op een avond ontmoet hij de jonge historica Viola, die hem vraagt naar het Zwaard van de Keizer. Dit maakt allerlei herinneringen los bij Dun-Cadal, over de tijd toen de Republiek nog niet bestond en hij en zijn leerling Kikker voor de goede zaak vochten. Hoe meer hij over Viola en haar medestanders te weten komt, hoe meer hij begint te twijfelen of die goede zaak eigenlijk wel zo goed was. En waarom wil Viola dat vervloekte Zwaard hebben, en wat weet zij van het mysterieuze Liaber Dest? En wat is er waar over Kikker, die door de Keizer ter dood werd veroordeeld kort voordat de Keizer zelf het onderspit delfde?

Antoine Rouaud heeft één ding goed onthouden: door niet te veel te onthullen bouw je spanning op en houd je je lezers scherp. Het is wel jammer dat hij dit principe zodanig doorvoert dat je als lezer regelmatig in het duister tast. In het eerste deel, waarin Dun-Cadal vooral aan het woord is, wordt de geschiedenis van het Keizerrijk door middel van flashbacks verteld. Hierbij is het vaak onduidelijk wat zich wanneer afspeelt, of het in de tegenwoordige tijd is of dat de generaal zich weer eens heeft verloren in een melancholische episode. In de volgende delen wordt dit beter, maar De Hand van de Keizer blijft een moeizaam boek. Er wordt vaak onaangekondigd van perspectief gewisseld en de ene na de andere intrige wisselt elkaar af, waardoor je als lezer aantekeningen moet gaan maken om daadwerkelijk bij de les te kunnen blijven. De laatste schermutseling, die het hoogtepunt van het boek zou moeten zijn, is onoverzichtelijk en warrig.

Rouaud heeft in principe prima personages gecreëerd – hoewel de mannen vele malen beter uit de verf komen dan de vrouwen, die al gauw in stereotypes vervallen – en zijn wereld is intrigerend. Het is jammer dat het overzicht weg is, daardoor is De Hand van de Keizer met zijn ruim vierhonderd pagina’s niet echt een genot om te lezen.
(Rianne Werring)

Untitled-2.5
Titel: De Hand van de Keizer
Auteur: Antoine Rouaud
Pagina’s: 400
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-6845-3
Uitgever: De Boekerij
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment