Recensie | Anne Rice – Moeder aller Zielen

moeder aller zielenNadat Lestats rockband uit elkaar is gevallen aan het einde van Mijn naam is Lestat, en hij herenigd is met zijn moeder en geliefde Louis, krijgt het gezelschap te kampen met vreemde dromen. In deze dromen speelt een mysterieuze roodharige tweeling een hoofdrol – de twee lijken heksen te zijn uit een ver verleden. Maar wat hebben zij met de vampiers te maken?

Dat wil Jesse van de geheime organisatie Talamasca ook wel weten. Ze heeft zelf rood haar, en ze is afkomstig uit een eeuwenoude familie wiens geschiedenis wordt beheerd door haar tante Maharet. Als Jesse op zoek gaat naar antwoorden, ontdekt ze dat haar tante Maharet onderdeel was van de ontstaansmythe van de vampiers: zij is de ene helft van de tweeling, en haar tegenstander is de moeder aller vampiers, Akasha. Zij is ontwaakt en heeft Lestat ontvoert: haar doel is om een nieuwe religie te doen ontstaan met haar als Aardmoeder, die de levens van mannen en vrouwen in de palm van haar hand heeft.

Kunnen Jesse en Maharet, Louis en Gabrielle, Armand en de andere vampiers ervoor zorgen dat Lestat veilig terugkomt en Akasha wordt vernietigd?

In Moeder aller Zielen zet Anne Rice de dalende lijn voort die met Mijn naam is Lestat was ingezet. Hoewel Rice duidelijk probeert een epische vampierenroman neer te zetten door de mythische ontstaansgeschiedenis – die al was geïntroduceerd in Mijn naam is Lestat – verder uit te diepen, werkt het averechts: haar eens zo duistere vampierkinderen worden er een stuk minder mysterieus en intrigerend van. Het resultaat is een megalomane fantasyroman met middelmatig uitgewerkte personages, rommelige plotlijnen, en weinig tot de verbeelding sprekende actiescènes.

Moeder aller Zielen leest als een haastklus van iemand die veel ideeën had, maar niet het geduld of de tijd om ze goed uit te werken. Zonde, aangezien we weten dat Rice veel in haar mars heeft.
(Rianne Werring)

Untitled-2.5
Titel: Moeder aller Zielen
Auteur: Anne Rice
540 pagina’s
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90225-3948-4
Uitgever: Uitgeverij M
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment