Recensie | Anne Rice – De Sterfelijke Vampier

Anne-Rice-De-sterfelijke-vampier-Na de epische gebeurtenissen van Mijn naam is Lestat en Moeder aller Zielen, keert Anne Rice terug met een geschiedenis op microniveau. De vampier Lestat is verliefd geworden op David Talbot van de Talamasca, een oudere, Britse man die aan het eind van zijn leven is. Lestat wordt er zelf moedeloos van en probeert zichzelf om te brengen, zonder succes. Dan komt hij in aanraking met een lichaamsdief, iemand die aanbiedt zijn sterfelijke lichaam te ruilen voor het onsterfelijke vampierlichaam van Lestat – voor een dag, niet meer. Roekeloos als hij is gaat Lestat akkoord, om er vervolgens achter te komen dat hij is bedonderd en dat de lichaamsdief er met zijn machtige vampierlijf vandoor is gegaan. Kunnen hij en David hem redden voordat de andere vampiers besluiten Lestats lichaam te vernietigen, voor zijn eigen bestwil?

Met De Sterfelijke Vampier komt Rice terug op het niveau dat ze met Dagboek van een Onsterfelijke al eens behaald had. Lestats hernieuwde kennismaking met het mens-zijn is briljant weergegeven: van zijn afkeer van de menselijke noden van voedsel en ontlasting tot zijn fascinatie met daglicht, die hem bijna doet besluiten van zijn onsterfelijkheid af te zien. Anders dan in de voorgaande delen, beschikt De Sterfelijke Vampier over een eenduidig plot, sterke personages en een mooie, weinig storende vertelstijl. Ook de blik naar binnen is terug van weggeweest: na al dat zwaar epische gedoe met boze vampiergodinnen en eeuwenoude bloedvetes, ontdekken we dan eindelijk eens hoe Lestat werkelijk over goed en kwaad denkt, en laat hij in een spetterende toegift zijn ware aard als schelm onder de vampiers zien.

De Sterfelijke Vampier kan als een van de weinige boeken in de serie goed los van de rest gelezen worden, en is het bewijs dat Anne Rice nog altijd in de galerij der groten behoort als het om fantasyliteratuur gaat.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Sterfelijke Vampier
Auteur: Anne Rice
493 pagina’s
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90225-4253-8
Uitgever: Uitgeverij M
Boek prijs: € 19.95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment