Recensie | Holly Black – Witte kat

Cassel is een zeventienjarige jongen uit een familie van vloekwerkers – mensen die met één vingeraanraking emoties, herinneringen, geluk of de levensduur kunnen manipuleren. Door de enorme impact is vloekwerk verboden. Toch wordt het – vooral in het criminele circuit – nog dagelijks toegepast. Cassels familie bestaat uit bedriegers, oplichters en moordenaars. Cassel mag zelf dan geen werker zijn, toch is hij niet normaal. Op zijn veertiende heeft hij een goede vriendin vermoord. Sinds die dag probeert hij op te gaan in de menigte, maar de laatste tijd wordt dat steeds moeilijker. Een witte kat verschijnt in zijn dromen en zijn broers lijken belangrijke zaken voor hem geheim te houden. Maakt Cassel uit van een grote zwendel? En kloppen zijn herinneringen wel?

Het gegeven van vloekwerk is erg spannend. Iedereen draagt handschoenen omdat niemand weet wie een werker is en wie niet. Blote handen zijn in potentie even gevaarlijk als een mes en losse naden zijn uit den boze. Er wordt dan ook steeds meer geroepen om een databank waarin staat wie een werker is, daardoor wordt duidelijk dat Holly Black ook naar de maatschappelijke gevolgen van zulke mogelijkheden kijkt. Dit is een pluspunt van haar wereld. Helaas komt niet alles even goed uit de verf. Het duurt erg lang voor de setting enigszins duidelijk wordt, waardoor je eerst door een grijs landschap wandelt. Hierdoor is het boek in het begin makkelijk weg te leggen om dan vergeten te worden. Jammer genoeg begint het verhaal ook later niet echt te leven. Zaken blijven net iets te lang vaag of worden nogal sober of typisch omschreven. Witte kat ademt geen eigen, typerende sfeer uit.
Ook het taalgebruik is grijzig, onopvallend. Enkel aan het begin springt de schrijfstijl even uit, maar dan in negatieve zin. De vele ik-jes storen, op de eerste pagina alleen al zijn er een tweetal zinnen met maarliefst vier keer ‘ik’. Wanneer er meer personages bijkomen, verdwijnt dit probleem, maar de grijsheid neemt enkel in omvang toe.

Een dik pluspunt aan Witte kat is het hoofdpersonage Cassel. Je ziet hoe hij worstelt met het feit dat hij zowel geen werker als een normale jongen is. Hij probeert op te gaan in de menigte en denkt dat dit aardig lukt, maar het tegendeel is waar. Wanneer de problemen echt uit de hand lopen, moet hij dat laten zien waar hij doodsbang voor is: zijn ware gezicht. En dan zie je dat je geen werker hoeft te zijn om een goede zwendel in elkaar te zetten. Maar wat Cassel ook doet of probeert, hij blijft een sympathieke jongen. Hij doet zijn best om de grote oplichters – zijn familieleden – niet achterna te gaan, hij probeert goed te doen in plaats van alles naar zijn eigen hand te zetten. Maar kan hij wel aan de vloek van zijn familie ontsnappen?

Witte kat is het eerste deel van de Vloekwerkers-trilogie. Het boek begint wat traag en blijft grotendeels een grijze muis, maar Cassel – het hoofdpersonage – trekt het verhaal op tot een redelijke start van de serie. En Witte kat geeft genoeg beloftes om aan te nemen dat het tweede deel beter wordt.
(Saskia van Oostenrijk)


Vloekwerkers-trilogie / 1. Witte kat
Holly Black
€18,99
ISBN: 978-90-475-1700-9

1 Comment

  1. […] Witte Kat […]

Leave a Comment