Recensie | Helen Lowe – Kind van de Nacht

Vijfhonderd jaar geleden zijn de negen Huizen van de Derai naar de wereld Haarth gekomen. Daar hebben ze een bergketen opgetrokken die wordt aangeduid als de Muur van de Nacht. Dit is een natuurlijke afscheiding die de volkeren van de Haarth scheidt van de Zwerm der Duisternis, de aartsvijanden van de Derai die hun achterna zijn gereisd. In vijfhonderd jaar heeft de Zwerm zich niet laten zien en de Huizen van de Derai zijn zowel onderling als intern in verdeeldheid geraakt.
Dan maakt de Zwerm zich op voor een grootscheepse aanval. Alleen Malian, het Kind van de Nacht, heeft door wat er gebeurt. Maar zal zij zich zowel kunnen wapenen tegen de Zwerm als de verdeeldheid van haar eigen mensen?

Kind van de Nacht is het eerste deel van een epische Young Adult-serie, De Muur van de Nacht. De hoofdpersoon, Malian, is een twaalfjarig meisje dat nog heerlijk haar eigen speelse plan kan trekken, terwijl haar plichten als Erfgenaam haar ook soms volwassener maken dan leeftijdsgenoten. Door deze combinatie is Malian een vindingrijk hoofdpersonage dat niet op kritieke momenten vele pagina’s gaat zwelgen in zelfmedelijden. Deze vakkundigheid in het vormgeven van karakters toont Helen Lowe ook bij andere belangrijke personages – zoals Kalan die Malian beschermt – en zelfs bij de kleinere. Elke handeling valt achteraf makkelijk te verklaren en geen van de karakters heeft karikaturale trekken.

De plotopbouw en de spanningsboog zijn ook goed. De lezer krijgt overal afdoende informatie toegediend om te begrijpen wat hij leest. Het plot is zelf redelijk standaard, gezien de epische grondslag, maar door de unieke invulling van de wereld, de personages en de goede sfeer is het werk niet inwisselbaar voor een ander.
Tijdens het lezen viel slechts een minpuntje op. Wanneer Malian tijdens haar vlucht in de Oude Donjon voor de Zwerm op Kalan stuit, praten ze aardig veel, terwijl ze als de dood zijn ontdekt te worden. Deze combinatie klopt niet, maar het komt slechts eenmaal voor en onderbreekt de spanningsboog slechts kort, terwijl daarna de vragen, de angsten en het ontwikkelen van de krachten de spanningboog weer de hoogte in tillen.

Kind van de Nacht is dus het eerste deel van de serie en het verhaal is dan ook nog niet afgerond. Meerdere lijnen blijven openstaan, maar gevoelsmatig wordt het verhaal toch voldoende afgerond, zodat de leeshonger niet blijft knagen, maar de trek in deel twee zeker blijft.
(Saskia van Oostenrijk)


€14,95
De Muur van de Nacht / 1. Kind van de Nacht
Helen Lowe
ISBN: 978-90-245-3365-7

Leave a Comment