Recensie | George R.R. Martin & Lisa Tuttle – Windhaven

George R.R. Martin en Lisa Tuttle - WindhavenWindhaven is een verzameling van kleine eilandjes in een ruwe oceaan. De verschillende eilandjes kunnen slechts moeilijk met elkaar communiceren omdat zware stormen en monsters de boten onderweg teisteren. De enige manier waarop boodschappen, roddels en nieuwsberichten verstuurd kunnen worden, is met de hulp van vliegers. Vliegers zijn mensen die met behulp van zilveren vleugels kunnen vliegen. Helaas voor Maris, een vissersdochter, kan niet iedereen vlieger worden. Zij is een landblijver en door een gelukkig toeval wordt ze de aangenomen dochter van Russ, de beste vlieger van Amberley. Ze wordt door hem opgeleid en mag zijn vleugels gebruiken wanneer hij niet meer in staat is te vliegen, maar wanneer de zoon van Russ volwassen wordt moet ze volgens de traditie de vleugels aan hem afstaan. Niet tevreden met haar lot, stelt ze alles in het werk om de aloude vliegerstradities aan te klagen en te veranderen. Hiermee trapt ze op de tenen van vele anderen en geleidelijk komt ze tot het besef dat ook zij zich schuldig maakt aan stereotiepe gedachten en vasthoudt aan de tradities wanneer het haar uitkomt.

Windhaven werd oorspronkelijk in 1981 gepubliceerd. Het is een goed geschreven boek met een boeiend verhaal. Het bestaat uit drie delen. Het eerste deel van het boek gaat goed vooruit en spreekt aan om verder te lezen. Tijdens het tweede deel wordt het echter wat langdradig. In het laatste deel wordt de snelheid terug opgevoerd en komt er weer wat spanning in het verhaal.

De vertelstijl verschilt sterk van Een Lied van IJs en Vuur, er wordt minder aandacht besteed aan de historische achtergrond van het verhaal en bevat heel wat minder namen en verhaallijnen. Het verhaal leest vlotter en is minder complex, maar mist daardoor de diepgang die Martin in zijn andere boeken wel brengt. Zelfs aan het begin van zijn schrijfcarrière kon de auteur werelden opbouwen en beschrijven op een manier die je het gevoel heeft dat je er zelf in leeft.

Als de personages iets beter uitgewerkt zouden zijn, dan was het een sterk boek geweest. Het stijgt echter niet boven het gemiddelde uit.
(Stephanie Vranken)

Untitled-2.5

Titel: Windhaven
Auteur: George R.R. Martin en Lisa Tuttle
Pagina’s: 368
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-05535-7790-7
Uitgeverij: Luitingh
Boek prijs: € 14,95
Eboek prijs: € 10,00

Leave a Comment