Recensie | G.L. D’Andrea – De Zilvermunt

Caius Strauss krijgt van een vreemde man, die zich Herr Spiegelmann noemt, een munt. Een zilveren munt die steeds terugkomt, ook al probeert Caius hem kwijt te raken. Als Caius in een winkelstraat uit angst voor zijn verbeelding een winkel binnen rent, blijkt de eigenaar een verzameling munten te hebben waar Caius de zijne bij legt. De zilvermunt komt dit keer niet terug.
Dan wordt Caius’ huis opeens aangevallen door vreemde wezens en wordt hij gered door Gus, een Wisselaar, maar voor zijn ouders is het dan al te laat.
Caius belandt in een avontuur met Wisselaars, Lycantropen, Splendides, Jagers, Caghoulards en nog veel meer wezens. Samen met zijn nieuwe vrienden moet hij de plannen van Herr Spiegelmann zien te dwarsbomen. Caius is namelijk het Wonderkind.

“’Wat is een wonderkind?’ vroeg Caius. ‘Dat ben jij’”. Hier kun je het als lezer mee doen, duidelijker dan dit wordt het boek namelijk niet. Er is een gevaar, maar waarom het nou precies een gevaar is, dat wordt niet duidelijk. Er is een oplossing, maar waarom dit de juiste oplossing is, wordt ook niet duidelijk.
Wat wel duidelijk is, zijn de beschrijvingen van de vele fantasiewezens en de vreemde plaatsen in het verhaal. De auteur beschrijft helder en gedetailleerd hoe de wereld van de Wisselaars eruit ziet Waarom bepaalde dingen gebeuren en wat de motieven van de personages zijn, blijft echter vaag. Het is net of D’Andrea vooral wil delen wat hij allemaal aan wonderlijks heeft bedacht, met als gevolg dat hij het verhaal grotendeels uit het oog verloren is.

De Zilvermunt, het eerste deel van de Wonderkind-serie, is ongetwijfeld een goed bedacht verhaal, maar de uitwerking laat veel te wensen over. De lezer moet zoveel zelf invullen dat een grote verbeeldingskracht zeker een vereiste is bij het lezen van het boek. Het is een boek voor doorzetters met een flinke portie nieuwsgierigheid, die heb je echt nodig om door het boek te komen.
De beschrijvingen van de wereld en wezens zijn de drijvende kracht van het verhaal, en deze beschrijvingen maken De Zilvermunt een stuk boeiender. Met gemak weet de auteur precies de juiste details te geven om de creaties uit zijn verbeelding tot leven te laten komen.

De zilvermunt is echt een boek voor de creatieveling die niet alles voorgekauwd wil krijgen en zelf graag een steentje bij wil dragen.
(Erin de Vrijer)


Prijs: € 19,90
Wonderkind – De Zilvermunt
G.L. D’Andrea
ISBN: 978-9028-4238-31

Leave a Comment