Recensie | Frans Jongsma – De Denker en de Droomster

De denker en de droomsterOp de middelbare school krijgt Hugo een watervlo onder zijn microscoop. Gefascineerd door het wezentje besluit hij paleontologie te gaan studeren. Tijdens zijn studententijd, enige jaren later, leert hij Esther kennen en samen met haar leert hij lucide te dromen. Hierdoor kan hij zelf min of meer sturen wat hij droomt. Zijn gids in dezen is Roya, een droommeisje dat uiterlijk veel lijkt op Esther en op wie Hugo heimelijk verliefd is. Dat brengt nogal wat problemen met zich mee als Esther met hem mee leert dromen. Vooral als ze gedrieën door de tijd gaan te reizen, en droom en werkelijkheid door elkaar beginnen te lopen.

De Denker en de Droomster speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw en laat een heerlijk gedateerd beeld zien. Het hele boek is geschreven in een ietwat archaïsche stijl: net genoeg om geloofwaardig ouderwets over te komen, niet teveel om gekunsteld te zijn. Hugo’s lucide dromen spelen zich veelal af in het verleden: zo zoekt hij de oermensen op en de Aarde van voor de komst van de grote zoogdieren – zoals de mens – waarin enorme insecten de wereld bevolken. Roya is daarbij naast Hugo’s gids ook onze gids: de lezer krijgt een wetenschappelijk uitstapje in het biologische verleden van onze planeet. Daar moet je van houden: sommigen lezers zullen het afleidend vinden, anderen zullen er van smullen.
Naast de wetenschappelijke kant kent het boek ook een heel fijn, eenvoudig plot omtrent de ontluikende liefde van Hugo voor de meisjes in zijn leven: de watervlo Daphne, het droommeisje Roya en natuurlijk Esther.

Al met al heeft Frans Jongsma een mooie roman afgeleverd, een debuut dat smaakt naar meer.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5

Titel: De Denker en de Droomster
Auteur: Frans Jongsma
Pagina’s: 168
ISBN: 978-9051-79777-0
Uitgeverij: Gopher B.V.
Prijs: € 15,-
Eboek prijs: € 12,-

Leave a Comment