Recensie | Fantastische Verhalen – Pure Fantasy 23 (red. Alex de Jong)

Fantastische Verhalen is een speciale uitgave van het kwartaalmagazine Pure Fantasy. De bundel bevat geen recensies of andere rubrieken maar uitsluitend ‘de mooiste fantastische verhalen van 2011’. Drie van de verhalen zegevierden in verhalenwedstrijden, de rest is uitgekozen door uitgever Alex de Jong. De prijswinnende verhalen zijn het best: rijker en origineler dan de andere negen verhalen die de bundel hebben gehaald.

Hoewel die laatste negen op het eerste gezicht heel verschillend zijn, lijken ze in de uitwerking op elkaar. Ze zijn gebaseerd op een leuk gegeven en een vakkundige plot. Maar na een paar verhalen weet je wel zo ongeveer wat komt: een vleugje spanning, hier en daar een grapje, dan de twist, en zes van de verhalen eindigen hetzelfde. Dat is jammer, want zo worden ze een beetje inwisselbaar. Het lijkt alsof de schrijvers de ambitie missen om een echt geloofwaardige setting uit te werken, of personages met diepgang. Ze laten zich niet door hun eigen ingevingen en personages verrassen, maar blijven hangen in de van tevoren bedachte plot. Nogmaals: het zijn leuke verhaaltjes, zeker die van Marieke Frankema, Pieter Koolwijk en Django Mathijsen. Maar ook bij deze schrijvers overheerst de indruk dat er méér in hun verhalen had gezeten dan ze eruit hebben gehaald.

De drie prijswinnaars geven wél dat beetje extra dat hun verhaal bijzonder maakt. Patrick Brannigan (winnaar Unleash Award) zet al in de eerste alinea een geloofwaardige Arabische omgeving neer. Je ruikt de ezelsstront en ziet de vlooien springen. Ook de eerste zinnen van Kurt Forel (Paul Harland Prijs) zijn ijzersterk.  Zijn verhaal Echte liefde berust bovendien op een werkelijk origineel gegeven, al eindigt het helaas voorspelbaar.  Hoogtepunt van de bundel is het slotverhaal Het Leeuwendeel van Linda Mulders. Zij is de enige die er in slaagt om haar personages tot leven te brengen en ze is veruit de beste verhalenverteller. Haar mooie treffende zinnen maken dat je je echt in het Spanje waant van Generalísimo Franco, in het gezelschap van Léon: de man die al heel zijn leven overal voor wegloopt. Ook heeft Het Leeuwendeel het sterkste einde van alle verhalen.

Fantastische Verhalen verdient zeker een plek in de boekenkast. Het bevat een aantal leuke plotgedreven verhalen en drie uitschieters. Opvallend is dat de beste verhalen zijn geschreven door debutanten op fantasygebied (Forel en Mulders). De meer gevestigde namen in de bundel moeten oppassen dat ze niet voorbij worden gestreefd door deze outsiders.
(Eva Laiste)


Fantastische Verhalen
Alex de Jong (red.)
Prijs: €17,95
ISBN: 978-94-60860-29-4

Leave a Comment