Recensie | Emily Hainsworth – Weg van jou

Emily Hainsworth - Weg van jouViv is dood. En Camden had net zo goed ook dood kunnen zijn, want hij mist zijn vriendin verschrikkelijk. Dat zijn moeder na de scheiding nauwelijks naar hem omkijkt en de relatie met zijn vader ernstig verstoord is, maakt de situatie er niet beter op. Dan, op een avond, vindt Camden een doorgang naar een andere wereld. En daar is Viv.  Levend en wel.  Toch is alles in die andere wereld net iets anders. Kansen en keuzes zorgen voor subtiele veranderingen in karakters. Is Viv nog wel zijn Viv? En belangrijker nog, kan Camden leven met de verschillen?

Het concept van dit debuut van Emily Hainsworth is origineel en had kunnen leiden tot een spannend boek vol mysterie. In de uitwerking komt het concept echter minder goed uit de verf. Viv, Camden en Nina, een vriendin, zijn zorgvuldig uitgewerkte karakters. Ook de hoofdlijn van het verhaal zit aardig in elkaar. Het verhaal is wat voorspelbaar, maar door het taalgebruik en de verwachting van spanning aantrekkelijk om te lezen. Het zijn de bijpersonages en de zijlijnen in het verhaal die onuitgewerkt en vlak zijn, waardoor het verhaal onaf aanvoelt.

Weg van jou moet het echt hebben van de schrijfstijl en de hoofdverhaallijn en daar valt genoeg te genieten. Op elke pagina staat wel een zin die zo mooi is dat je hem wilt herlezen. Camden is vakkundig neergezet: kwetsbaar en krachtig tegelijk. De verschillen tussen de beide werelden zijn subtiel, maar duidelijk neergezet.

Meer nog dan een bovennatuurlijk roman is Weg van jou een verhaal over hoe kleine momenten grote gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van iemands karakter. De manier waar Hainsworth dit via het broertje van Nina duidelijk maakt, is prachtig. Uiteindelijk zorgt de toegevoegde waarde van die haast filosofisch achtergrond er toch voor dat Weg van jou vier sterren waard is.

Volgens de website van Hainsworth komt haar volgende YA roman: Never is a promise, in 2014 uit. Als Hainsworth in dat boek haar zwakke kanten kan overwinnen,  zou Never is a promise wel eens een vijf sterren boek kunnen zijn.
(Ingrid Bilardie )

Untitled-4

Titel: Weg van jou
Auteur: Emily Hainsworth
Pagina’s: 271
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90451-1403-3
Uitgeverij: Querido
Boek prijs: € 15,95
Eboek prijs: € 11,99

Leave a Comment