Recensie | Eduardo Spohr – De Engelen van de Apocalyps

Het einde der tijden nadert, in Hemel en Hel en op Aarde maken de engelen zich klaar om de strijd met elkaar aan te gaan. Aartsengel Michael ziet zichzelf als opvolger van Jahweh en trekt zijn eigen plan, broeder Gabriel ziet het gevaar in deze ambitie en roept zijn bondgenoten op tot het klaarmaken voor de strijd. In de diepten van de Hel heeft Lucifer zijn eigen zorgen. Ondertussen volgen we Ablon, ooit generaal onder zijn soort en de eerste van de afvallige engelen, in zijn omzwervingen op Aarde en ontluikende liefde voor de tovenares Shamira. In retrospect vertelt hij van zijn avonturen in Babylon; zijn reis vanuit China naar Rome, ten tijde van de geboorte van Christus; en een tripje door de hel in de tijd dat Dante zijn beroemde werk over datzelfde gegeven schreef.
Van voor- tot achterkant staat De Engelen van de Apocalyps bol van kennis over de Bijbelse en antieke geschiedenis. Kortom: Eduardo Spohrs boek is ambitieus, maar geloof het of niet: hij komt er prima mee weg.

De manier waarop Spohr zijn eeuwenoude wezens gestalte geeft, maakt hen geloofwaardig, en dat is op zich al een hele prestatie. Daarnaast schildert hij de plaatsen waar de verschillende verhaallijnen zich afspelen: Babylon wordt van de bovenste tot de onderste steen beschreven, zonder dat het ook maar een moment saai of langdradig wordt. Daarnaast biedt Spohr ook inventieve verklaringen voor Bijbelse raadsels: waarom waakt Jahweh niet zelf over de mensen? Simpel: na de zevende dag is hij ingeslapen en hij zal niet meer ontwaken tot de Apocalyps ten einde is. Hoe komt het dat de mensheid zich over het algemeen niet bewust is van de magische wereld? Vanwege het ‘weefsel van de werkelijkheid’, dat over ons alles heen ligt en Hemel en Aarde scheidt, en dat pas dunner wordt als zich ergens veel mystieke energie bevindt; bijvoorbeeld boven plaatsen als Jeruzalem of een betoverd bos. Hoe bleef de gigantische Toren van Babel overeind? Door middel van een enorme stalen pin, die door de waterdruk van een ondergrondse rivier overeind werd gehouden. Spohr biedt ons niet zomaar een sprookje aan, hij wil ons erin laten geloven.

Een paar minpunten kent het boek wel. Epische tegenstanders, uitgerust met magisch borstkuras en wapen waar de hele engelenwereld voor beeft, worden in een oogwenk verslagen. Dat had dan wel weer wat uitvoeriger beschreven mogen worden. Ook heeft Spohr de neiging om hoogdravend taalgebruik te gebruiken – dat op zich is geen probleem, ware het niet dat het dikwijls nogal vreemde vergelijkingen tot gevolg heeft: Hij had een serene uitdrukking op het gezicht als de ochtenddauw die over het oppervlak van planten ligt en blootgesteld wordt aan de eerste zonnestralen.
Dat mag de pret echter niet drukken. Met al zijn 607 pagina’s is De Engelen van de Apocalyps een prima gids voor de reiziger langs Hel, Hemel en Aarde.
(Rianne Werring)


De Engelen van de Apocalyps
Eduardo Spohr
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-2453-367-1

Leave a Comment