Recensie | E.A. Wyke-Smith – Het Wonderbaarlijke Snergenland

Het Wonderbaarlijke Snergenland De V.V.O.K., Vereniging ter Verwijdering van Overtollige Kinderen, is gelegen in de Watkyns-baai, genoemd naar de oprichtster juf Watkyns en bijna onbereikbaar. De enige andere inwoners zijn de scheepsbemanning van Van Der Decken en de Snergen die een eindje verderop in het Snergenland wonen. Wanneer Joe en Sylvia, twee brutale kinderen van de Vereniging op avontuur willen gaan, vinden zij meer avontuur dan gevraagd. Samen met de oliedomme snerg Gorbo belanden ze aan de andere kant van de rivier, in een land vol gevaren. Juf Watkyns organiseert een reddingsactie met Van Der Decken en de Snergen, om de kinderen veilig thuis te krijgen, maar ondertussen wordt het gevaar voor de kinderen almaar groter.

In Het Wonderbaarlijke Snergenland is niet alleen het Snergenland wonderbaarlijk maar ook de manier van schrijven. Wyke-Smith schrijft op een vertellende wijze waardoor hij voor de lezer aanwezig is bij het verhaal. Hoewel dit even wennen is omdat er weinig boeken meer zo geschreven worden, heeft het zeker zijn leuke kanten. De droge of sarcastische opmerkingen die de schrijver zo af en toe eens maakt over bepaalde gebeurtenissen geven het verhaal een humoristische eigenschap die anders niet aanwezig zou zijn. Doordat de schrijver zo vertellend schrijft geeft dit de lezer ook een gevoel van echtheid, bijna alsof het verhaal waargebeurd is. Ook worden op deze manier de lezers erbij betrokken omdat er niet zomaar wat gebeurtenissen op papier zijn geklad: het is voor de lezers geschreven, er wordt gevraagd om zijn mening en er wordt hen verteld waarom bepaalde dingen gebeuren.
Het verhaal loopt vlot en hoewel de vele problemen waar de kinderen tegenaan lopen soms wel erg snel opgelost zijn, is het niet perse saai. Echt uitermate veel spanning zit er niet in het verhaal maar door de leuke manier van schrijven en de verrassende karakters is het toch makkelijk en leuk om door te lezen. De vele verschillende karakters worden precies voldoende omschreven om ze vorm en een plaats in het verhaal te geven. Door in te spelen op bepaalde stereotypen en eventuele afwijkingen hiervan wordt met weinig woorden een plaatje geschetst van de karakters en hun onderlinge relaties.

Hoewel Het Wonderbaarlijke Snergenland in eerste instantie een kinderboek is, zullen ouders die het voorlezen er zelf minstens zoveel plezier aan beleven en is het zeker ook de moeite waard voor de wat oudere jongere lezers, al is het maar voor een kijkje in de wereld die Wyke-Smith gecreëerd heeft met het Snergenland. Het wordt niet voor niets geadverteerd dat dit boek de inspiratie was voor Tolkien om de Hobbit te schrijven. De Snergen met hun eigenzinnige gebruiken en wisselende karakters geven een aparte en bijzondere gemeenschap weer die velen de neiging zal geven zich hierin te verdiepen.

Hoewel dit boek zeker niet het spannendste of uitgebreidste is, maken de aparte schrijfstijl en de originaliteit het zeker de moeite waard om een keer gelezen te hebben. Het Wonderbaarlijke Snergenland is weer eens wat anders, doordat het eigenlijk heel simpel maar toch inventief is en op zijn eigen manier humor bevat.
(Erin de Vrijer)

Untitled-4
Het Wonderbaarlijke Snergenland
E.A. Wyke-Smith
Pagina’s: 223
Leeftijd: 7+
ISBN: 978-9048-8196-07
Uitgeverij: Moon
Boek prijs: € 15,95
Eboek prijs: € 11,99

Leave a Comment