Recensie | Dorothy Hearst – Geheimen van de Wolven

In het prehistorische Brede Dal wonen verschillende wolvenroedels, waaronder die van de jonge Kaala. Boven deze roedels staat de Grootwolvenroedel, die de dienst uitmaakt in het dal, omdat zij in contact kunnen komen met de wolfgod Indru. In het Brede Dal wonen ook een aantal mensenstammen, waaronder die van Ta-Li, met wie Kaala goed bevriend is geraakt. Ta-Li is voorbestemd om een krianan te worden, net als haar oma, en kan met wolven praten.
In eerste instantie krijgen Kaala en haar wolvenvrienden van de Grootwolven de opdracht om in contact te komen met de mensen. Dan ontstaat een scheuring tussen de Grootwolven,  wordt Ta-Li de speelbal tussen de rivaliserende mensenstammen en trekken ook nog eens de prooidieren uit het dal weg, waardoor hongersnood dreigt voor mens en wolf …

Op zich klinkt een verhaal verteld door een wolventroep van ver in de prehistorie vrij origineel in de oren. Echter, ook de verweesde tienerwolf Kaala lijdt aan het welbekende Messiassyndroom waar al zo veel fantasyfiguren last van hebben: een legende voorspelt de komst van een ‘legendarische wolf, geboren om de wolfheid te redden of uit te roeien’, en Kaala, die niet voor niets de bijnaam ‘Zilvermaan’ heeft, draagt een teken van een halve maan op haar borst. Zij en Ta-Li, haar menselijke tegenhanger, verworden al gauw tot clichématige tienerheldinnen: opstandige weeskinderen behept met speciale krachten, te perfect en ook overdreven geliefd bij de mannelijke soortgenoten.
Doordat het boek zeker veertig (!) andere belangrijke personages kent, krijgen maar weinig van hen de kans om boven het niveau van een stereotype uit te rijzen: meest gelukte bijpersonage is misschien nog Tlitoo, de mysterieuze en ietwat onhandige raaf die Kaala te pas en te onpas goede raad toeschuift. Misschien is het omdat Geheimen van de Wolven deel uitmaakt van een serie, maar voorlopig is er nog te weinig ruimte genomen om al die personages – of in elk geval een deel ervan – een eigen persoonlijkheid te geven. Zelfs bij Kaala en Ta-Li schort het behoorlijk aan diepgang.

Geheimen van de Wolven is op zich een prima fantasyboek voor wie lekker wil lezen over wolven en tienermeisjes in de prehistorie. Bijster origineel is het echter niet.
(Rianne Werring)


Dorothy Hearst
Geheimen van de Wolven
Prijs: € 19,95
ISBN: 978 90 245 2851 6

Leave a Comment